Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cum manipulează Putin guvernele europene. Arma infailibilă a rușilor
Cum manipulează Putin guvernele europene. Arma infailibilă a rușilor

Cum manipulează Putin guvernele europene. Arma infailibilă a rușilor

Opt state europene au semnalat Comisiei Europene (CE) că rușii utilizează monopolul energetic pe care-l dețin pentru a manipula guverne și a pedepsi consumatorii.

 

Un exemplu edificator în acest sens și un precedent creat, este sistarea alimentării cu gaze a Ucrainei în mijlocul iernii anului 2009.

Abia în primăvara acestui an, Bulgaria a primit de la ruși, reducerea cerută.

Încă din 2011, Direcția Generală Concurență (anti-monopol) a CE a deschis o anchetă cu privire la monopolul exercitat de compania rusă Gazprom asupra piețelor din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria și Slovacia. Dosarul s-a judecat timp de 7 ani și s-a încheiat în mai 2018 fără a fi emise amenzi, cu condiția însă ca Gazprom să reducă prețurile practicate în aceste țări și să le alinieze la prețurile practicate de huburi continentale și la media prețurilor practicate pentru Germania, Franța și Italia.

Doar șapte din cele opt state au obținut o reducere a prețului la gaze. Bulgaria este singurul stat care nu a obținut această reducere. De-a lungul anilor, Bulgaria s-a lovit în mod repetat de un zid în negocierile cu Gazprom pentru că rușii dețin 100% din piața bulgărească și au utilizat acest monopol pentru a manipula guvernul de la Sofia.

Potrivit CE, Bulgaria este țara care cumpără cel mai scump gaz din UE. Și asta întrucât  în Bulgaria există un singur furnizor, și acela este Rusia. În cel de al treilea trimestru a anului 2019, Bulgaria a devenit țara care cumpără cel mai scump gaz în UE. Se pare că și datele aferente celui de-al patrulea trimestru al anului 2019 au confirmat această situație, conform unor informații apărute în presă.

În martie 2020, Bulgaria a primit în sfârșit, din partea Gazpromului, reducerea prețului la gaze cu 40%. Bulgaria a fost ultimul stat care a primit această reducere pentru că Rusia câștiga foarte mult în urma afacerilor din Bulgaria iar autoritățile bulgare nu puteau să procure gaze decât din Rusia.

Numai că țara lui Putin a fost presată să revină asupra acordului cu Bulgaria pentru a evita complicațiile financiare și nu pentru că ar fi un partener bun.

Înțelegerile din culise și practicile corupte de afaceri le permit rușilor să continue să exploateze Bulgaria în detrimentul intereselor poporului. Țara dorește să obțină gaz din cât mai multe surse, dar monopolul rusesc asupra pieței energiei din Bulgaria face ca acest deziderat să fie dificil de realizat.