Cum i-a OFENSAT opera lui Wagner pe credincioşi ruşi. Instanţa JUDECĂ punerea în scenă pentru "desacralizarea" chipului lui Iisus

Cum i-a OFENSAT opera lui Wagner pe credincioşi ruşi. Instanţa JUDECĂ punerea în scenă pentru "desacralizarea" chipului lui Iisus

Procesul a doi responsabili ai Operei din Novosibirsk, acuzaţi că au "ofensat sentimentele religioase ale credincioşilor" propunând o versiune foarte modernă a "Tannhäuser" a lui Richard Wagner, s-a deschis miercuri în acest oraş din Siberia. Opera din Novosibirsk

Această adaptare, jucată pentru prima dată în decembrie la opera din Novosibirsk, "desacralizează" chipul lui Iisus Hristos potrivit procurorului, care judecă această cauză în urma unei plângeri a unui episcop ortodox, scrie Agerpres, citând AFP.

Directorul Teatrului din Novosibirsk, Boris Mezdrisci, şi scenaristul Timofei Kuliabin riscă amândoi o amendă de 200.000 de ruble (2.900 de euro).

Se teme să-şi vadă lucrarea interzisă

Ne puteți urmări și pe Google News

Versiunea originală a operei, una dintre cele mai controversate compusă de compozitorul Richard Wagner, a fost jucată pentru prima dată în 1845. Eroul, Tannhäuser, este captivul voluntar al zeiţei iubirii Venus înainte de a căuta să obţină iertarea păcatelor pentru excesele sale sexuale de la papă.

Kuliabin a deplasat acţiunea în secolul XXI, Tannhäuser devenind un regizor ce toarnă un film despre vizita lui Iisus Hristos în culcuşul zeiţei Venus.

Scenaristul a declarat pentru AFP că se teme să-şi vadă lucrarea cenzurată sau interzisă, judecând afacerea "absurdă".

Cenzură religioasă

Pentru prima zi a procesului, instanţa a insistat în special asupra publicităţii unui fragment ce prezintă o femeie goală având între picioare o scenă a crucificării.

"Acum ar trebui să se afle dacă o cenzură religioasă se aplică sau nu în această ţară", a declarat în instanţă directorul teatrului.

Condamnate la închisoare

Acest caz intervine după procesul membrelor grupului punk feminist Pussy Riot, arestate pentru "profanarea" unei biserici în timpul unei "rugăciuni punk" ce îl critica în mod deschis pe liderul rus. Ele au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru "huliganism" şi "incitare la ură religioasă", apoi eliberate la sfârşitul anului 2013.

O lege reprimând "ofensele aduse sentimentelor religioase ale credincioşilor" cu o pedeapsă de până la trei ani de închisoare a fost de atunci promulgată în Rusia.

În apărarea creatorilor operei

Mai multe personalităţi din lumea culturii ruse au intervenit în favoarea creatorilor operei. Actorul Evgheni Mironov, un susţinător al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că îl consideră pe Kuliabin ca "unul dintre cei mai talentaţi tineri scenarişti ruşi". "Dezbaterile despre producţiile teatrale trebuie să aibă loc în mod liber şi public şi nu la tribunal", a spus el.

Peste o mie de ortodocşi ruşi conservatori au protestat duminică în jurul teatrului din Novosibirsk în paralel cu această polemică, în timp ce Biserica Ortodoxă Rusă şi-a recâştigat influenţa după căderea Uniunii Sovietice, după decenii de represiune.