Cum economiseşti cu ajutorul unui card de credit

Cum economiseşti cu ajutorul unui card de credit

A economisi înseamnă, astăzi, să administrezi responsabil disponibilităţile tale financiare, indiferent cât de mici sau mari sunt acestea, şi presupune o diversificare a opţiunilor.

A economisi înseamnă utilizarea câtorva instrumente financiare, care, prin acţiune simultană, aduc, pe de o parte, beneficii la nivel strict material, iar pe de altă parte, ajută la modificarea comportamentului financiar, creează noi obiceiuri care rămân cu noi indiferent de ciclurile economice.

O soluţie contraintuitivă de economisire este cardul de credit. Şi asta de oarece cardul de credit este asociat imediat cu cheltuieli, nicidecum cu a face economii. Realitatea s-a schimbat şi, astăzi, cardul de credit intră în arsenalul de instrumente financiare cu ajutorul cărora putem face economii.

Ce gândeşte un om de bancă

Ne puteți urmări și pe Google News

Exemplul personal funcţionează cel mai bine. Am stat de vorbă cu un om de bancă, Ana Maria Spătăcean - managerul departamentului relaţii cu clienţii din cadrul Bancpost, despre soluţii contraintuitive de economisire şi am întrebat-o cum procedează în plan personal.

Pentru Ana Maria, cardul de credit este produsul de bază cu ajutorul căruia realizează economii importante. Acest lucru s e întâmplă deoarece, la utilizarea la comercianţi, ofertele puse la dispoziţia sa de emitentul cardului şi de retailer sunt deosebit de interesante. Este nevoie doar de un pic de informare pe site-ul de internet al emitentului cardului şi al retailerului.

"Îmi planific cumpărăturile on-line şi cumpăr off-line. Nu merg la cumpărături fără o agendă precisă, bine verificată pe internet, în special când am de făcut cheltuieli de valoare mare", spune Ana Maria.

"Zilele trecute, televizorul din sufragerie s-a defectat în urma unei variaţii de tensiune. Pentru a îl repara, am de aşteptat pentru o piesă de schimb aproape o săptămână, iar costul reparaţiei este destul de piperat în raport cu valoarea televizorului. Am decis că este mai potrivit să achiziţionez unul nou. Am mers pe altex.ro, am ales un Samsung Full HD la 2.499 de lei şi voi merge în week-end să îl cumpăr în 14 rate lunare fără dobândă, achitând cu cardul meu de credit Visa, de la Bancpost, evident. Voi plăti 178 de lei pe lună şi niciun leu sub formă de dobândă. Astfel, aplic în viaţa personală recomandările pe care le fac în fiecare zi clienţilor care sună în call centerul Bancpost", adaugă ea.

Cheltuielile neprevăzute, dar şi cele curente aduc beneficii imediate în cazul plăţii cu cardul la cumpărături. Ana Maria spune că ofertele de tip discounturi în bonuri valorice sau de tip "cash-back" (bani înapoi pe card) devin extrem de populare.

Utilizarea cardului American Express de la Bancpost facilitează, de exemplu, obţinerea a 1% din valoarea cumpărăturilor la Carrefour în bonuri valorice valabile în hipermarketurile Carrefour. La hypermarketurile Real,- cardurile Euroline American Express sau Euroline aduc 5% din valoarea cumpărăturilor înapoi pe card.

Ne-am obişnuit să privim cardul de credit ca pe un mijloc de plată, nicidecum ca pe un instrument de administrare a banilor. Criza a schimbat modul în care utilizăm produsele de creditare în avantajul propriilor economii.