Cum au fost fraudate alegerile în Iran

Cum au fost fraudate alegerile în Iran

Un grup de reflecţie britanic a descoperit că în unele provincii conservatoare s-a înregistrat o prezenţă la urne de peste 100%.

Rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale din Iran arată o răsturnare de tendinţă în favoarea lui Mahmoud Ahmadinejad „foarte puţin probabilă”, în raport cu scrutinele precedente, dezvăluie un studiu realizat de un institut britanic şi dat publicităţii duminică. Potrivit Institului Regal pentru Relaţii Internaţionale din Marea Britanie, un centru de reflecţie independent, cifrele comunicate de Ministerul iranian de Interne demonstrează că şeful statului, reales în urma scrutinului din 12 iunie, nu ar fi obţinut o victorie detaşată fără a beneficia de o schimbare radicală a opţiunilor electorale ale alegătorilor din mediul rural şi ale reformiştilor.   Experţii britanici susţin că această răsturnare de tendinţă semnalată de ei vizează 50,9 la sută din voturile acordate lui Ahmadinejad, care ar fi fost ales de 47,5 la sută din electoratul care în 2005 s-a pronunţat în favoarea candidaţilor reformişti. Studiul, citat de AFP, mai dezvăluie că în două provincii conservatoare, Mazandaran şi Yazd, participarea la urne a fost de peste 100%. În faţa acestor probe, Consiliul Gardienilor Constituţiei, forul care a supravegheat scrutinul prezidenţial din Iran, a recunoscut că, în 50 districte, s-au înregistrat mai multe voturi decât numărul alegătorilor înscrişi pe listă.

Abbas Ali Kadkhodaie, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a minimalizat însă impactul acestor nereguli asupra rezultatelor finale. El a explicat situaţia prin faptul că multe oraşe din aceste zone au fost vizitate fie de turişti, fie de alte persoane în perioada alegerilor. Iranul are 30 de provincii şi 366 de districte.

Teorie demontată Analiza, realizată sub coordonarea profesorului Ali Ansari, directorul Institutului de studii iraniene din cadrul Universităţii „St. Andrews”, pune sub semnul întrebării ipoteza potrivit căreia victoria lui Mahmoud Ahmadinejad s-ar fi datorat unei participări masive la urne a electoratului conservator, absent în mare măsură la scrutinele precedente.   La alegerile din 1997, 2001 şi 2005, „candidaţii conservatori şi Ahmadinejad, în particular, au fost destul de nepopulari în mediul rural”, în timp ce rezultatele scrutinului din urmă cu aproape două săptămâni arată că actualul preşedinte a obţinut un sprijin solid în aceste zone, menţionează studiul citat. Ameninţări directe Pentru prima dată de la debutul manifestaţiilor de stradă la Teheran, Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, au avertizat ieri că protestatarii se vor confrunta cu o ripostă „revoluţionară şi decisivă”, în condiţiile în care opoziţia pregătea noi demonstraţii. Acest răspuns ferm „va pune astfel capăt complotului şi revoltelor”, se mai arată într-un comunicat remis de temuta organizaţie armată. Un mesaj la mobilizare lansat ieri pe site-ul Twitter a adunat circa 1.000 de suporteri ai opoziţiei într-o piaţă centrală din Teheran, sub atenta supraveghere a forţelor de ordine, pregătite să intervină.

Ne puteți urmări și pe Google News

MARTIR Tânăra Neda a devenit simbolul revoltei Imaginea cu chipul însângerat al tinerei femei, prezentată drept o manifestantă împuşcată mortal sâmbătă la Teheran, a circulat masiv pe Internet în ultimele zile şi a devenit simbolul opoziţiei împotriva realegerii lui Ahmadinejad. Înregistrarea video, vizionată de sute de mii de utilizatori din toate colţurile lumii, este o secvenţă scurtă care suprinde moartea tinerei femei, identificată sub numele de Neda.

Lovită în inimă de un glonţ tras, probabil, de un membru al miliţiilor Basij, tânăra s-a stins sub ochii tatălui său, în mijlocul unei mulţimi care protesta faţă de rezultatele scrutinului din 12 iunie.Fotografia femeii a fost, de asemenea, utilizată în timpul manifestaţiilor organizate duminică în diferite ţări, alături de comentariul: „Aceasta este democraţia islamică”.

Identitatea femeii nu a putut însă fi confirmată de surse independente, deoarece presa străină trebuie să recurgă la martori pentru a putea relata despre evenimentele de la Teheran. Cel puţin alte zece persoane au fost ucise, iar alte 100 au fost rănite în manifestaţiile de sâmbătă din capitala iraniană, a anunţat presa oficială.