De Sfântul Valentin, pe 14 februarie, puteți să vă surprindeți plăcut jumătatea oferindu-i o cină „home made” și un decor prețios. Cu puțin efort, masa va deveni o adevărată bijuterie dacă este ornată corect. Este adevărat că mulți dintre noi nu avem în case seturile complete de tacâmuri sau de veselă pe care le întâlnim în restaurante, dar dacă nu plănuiți să serviți pește sau fructe de mare, cu siguranță vă puteți descurca cu cea aveți prin bucătărie.

Farfuriile

Pe masă aveți nevoie de un set de trei farfurii: prima de jos este farfuria de prezentare, din care nu se mănâncă. A doua este farfuria pentru fel principal, iar a treia – adică prima de sus, este pentru aperitiv sau pentru salată, dacă ea este adâncă. Farfuria de desert nu se aduce la masă. Deasupra farfuriilor, în partea stângă, se așează o farfurie de dimensiuni mici, întinsă, destinată pâinii.

Tacâmuri

Așa cum spuneam anterior, dacă serviți invitaților dumneavoastră și pește, aveți nevoie de setul special de tacâmuri. Furculița are dinți mai lungi și mai ascuțiți în capete, iar cuțitul este îndoit și plat, pentru a putea îndepărta ușor pielița și oasele mari. La un fel cu paste și/sau fructe de mare aveți nevoie de o lingură mare, care se poziționează în dreapta farfuriei.

Așezarea tacâmurilor pentru o cină cu salată aperitiv, fel principal cu friptură și desert, se face astfel: Tacâmurile încep, întotdeauna, de la exterior, mergând pe parcursul meniului la interior. Așadar, avem furculița mică pentru aperitiv, furculița mare pentru friptură și deasupra farfuriei o furculiță mică pentru desert sau salată de fructe, cât și o linguriță pentru zahăr.

Paharele

În general, la restaurant se oferă trei pahare: unul pentru apă, unul pentru vin alb și unul pentru vin roșu. Nu este necesar să puneți ambele pahare pentru vin dacă știți ce fel de vin o să serviți. Paharele trebuie să fie cu picior, iar cel de vin se distinge de cel de apă, fiind mai mare și mai închis la gură, pentru a păstra aroma mai mult timp.

 Așezare

Pentru o cină romantică sunt recomandate mesele mici, rotunde, ornate cu sfeșnice. Cinele formale, cu familia sau colegii de serviciu sunt ideal de petrecut la mese lungi și ornate cu flori în vaze mici.

Mesele pentru cina în cuplu sunt accesorizate cu topper peste fața de masă, pe când cele casual sau „în familie” pot avea bscuiți textili eleganți sub farfurii sau nimic.

Prezentare de cinci stele

Clasicul șervețel îndoit de la jumătate sau tacâmul răsucit în hârtie nu sunt prezentări de înaltă clasă. Și când veți vedea cât de simplu este să confecționați un buzunar elegant pentru tacâmuri, acesta va deveni o rutină în casa dumneavoastră.

1-2. Luați un șervet de bumbac și împăturiți-l la jumătate, de jos în sus.

3. Îndoiți prima bucată în două.

4. Întoarceți invers șervetul.

5. Îndoiți de la jumătate, de la dreapta la stânga.

6. Îndoiți încă o dată de la dreapta la stânga.

7 – 8. Legați pentru fixare cu o sfoară subțire.

9. Ornați cu o floare uscată.

10. Puteți introduce tacâmurile și un card de bun venit .