Cum a performat agricultura românească în 2010

Cum a performat agricultura românească în 2010

Producţia din agricultura românească a crescut uşor anul trecut, faţă de 2009, cu 1%. Creşterea de 6,6% înregistrată de producţia vegetală nu a reuşit să tragă foarte mult din urmă scăderile producţiei animale şi serviciilor agricole. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), producţia animală a înregistrat un recul de 6,8%, în timp ce serviciile agricole s-au contractat cu 26,5%.

Astfel, conform INS, agricultura României a avut, în 2010, o producţie în valoare totală de 64,45 miliarde lei, faţă de 59,92 miliarde lei, în 2009.

Producţia vegetală a fost, anul trecut, în valoare de 43,48 miliarde lei, iar cea animală de 20,4 miliarde lei. În acelaşi timp, serviciile agricole s-au cifrat la 557,25 milioane lei.

Nu s-au produs modificări mari în structura producţiei. În continuare, este predominantă producţia vegetală (67,5%), urmată de producţia animală (31,6%) şi de servicii (0,9%).

Diferenţe de la an la an Structura valorică a producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, este uşor diferită în 2009 faţă de 2010. Astfel, în 2010 comparativ cu anul 2009, ponderea culturilor de plante uleioase şi de legume şi pepeni a crescut cu 2,2 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte procentuale, în timp ce ponderea culturilor de cartofi a scăzut cu 3,4 puncte procentuale, iar a fructelor şi strugurilor cu 1,2 puncte procentuale.

Şi structura valorică a producţiei animale pe principalele grupe de produse în anii 2010 şi 2009 prezintă mici diferenţe. La porcine şi la produsele obţinute din prelucrarea laptelui ponderea a crescut cu 2,2 puncte procentuale, respectiv cu 1,4 puncte procentuale, iar la bovine ponderea s-a diminuat cu 4,7 puncte procentuale.

Ne puteți urmări și pe Google News