Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum a ordonat Vilara politizarea fotbalului
Cum a ordonat Vilara politizarea fotbalului

Cum a ordonat Vilara politizarea fotbalului

Menţionarea candidatului Mircea Geoană la un meci din Liga Campionilor s-a făcut după intervenţia decisivă a comentatorului de atletism.

Departamentul Sport de la TVR trăieşte din amintiri, după plecarea unor comentatori importanţi precum Emil Grădinescu, Vlad Enăchescu şi alţii, dar şi cu nişte tinichele atârnate iremediabil de propria imagine.

Comentariile de la meciurile din Liga Campionilor la fotbal sunt cea mai bună dovadă a letargiei care domneşte în secţia Sport a postului stipendiat din banii publici. Din transmisiunile realizate de TVR, cu greu îţi dai seama când se dă un gol în Liga Campionilor, dar afli imediat ce înseamnă presiunea şi imixtiunea politicului.

Se spune că, dacă un angajat al TVR strigă „mama” în faţa instituţiei, la geamuri ies cel puţin 30-40 de femei! Asta e gluma cu „circuit închis” care circulă pe culoarele televiziunii şi care arată nivelul la care a ajuns nepotismul în TVR. Glume despre presiunile politice nu s-au făcut încă, dar poveştile despre acestea au depăşit graniţele „circuitului închis”.

Anunţul electoral de la meciul din Liga Campionilor

„L-am văzut şi pe candidatul la preşedinţie Mircea Geoană…”, rostea Marian Olaianos, comentatorul partidei Unirea Urziceni – FC Sevilla, disputată pe 24 noiembrie 2009. Remarca a scandalizat o ţară întreagă.

„Anunţul electoral” s-a făcut la scorul de 1-0 pentru ialomiţeni, într-un moment în care, conform estimărilor, la televizor se uitau aproape 1,8 milioane de telespectatori.

Românii se pregăteau de turul al doilea al alegerilor electorale şi menţionarea numelui unuia dintre candidaţi se făcuse, evident, în urma unor presiuni politice imense. S-a vorbit despre un „SMS” primit de comentator chiar în timpul jocului.

Surse din TVR ne-au dezvăluit contextul, dar şi numele omului de legătură: Andi Vilara, actualul director interimar al secţiei Sport din TVR. Asul deplasărilor în străinătate era atunci pe treapta a doua în organigrama departamentului, ca şef al „transmisiunilor”.

Acum, Vilara a ajuns şeful „suprem” al sportului de la televiziunea naţională. Printre ultimele acte semnate de Alexandru Sassu, fostul director al postului public, a fost avansarea lui Vilara, probabil ca răsplată pentru serviciile aduse atunci partidului. Alexandru Sassu a fost debarcat pe 30 martie, iar avansarea lui Vilara s-a semnat pe 28 martie, documentul fiind, se pare, antedatat.

Legătura dintre acesta şi PSD poartă un alt nume: Nicolae Mărăşescu. Se ştie că Vilara s-a remarcat comentând competiţii de atletism. „S-a scris mult la vremea respectivă. Nu mai vreau să comentez legat de acel subiect”, s-a rezumat să ne spună Marian Olaianos, „vocea” care a anunţat prezenţa lui Geoană.

Andi Vilara a dat din colţ în colţ când a auzit că subiectul a revenit în actualitate. „Ce «SMS»? Nu există niciun «SMS». E inexact”, ne-a spus Vilara. Acesta şi-a schimbat poziţia, amintindu-şi brusc: „Eu am primit un mesaj de la comentator. M-a întrebat dacă poate să zică de Geoană şi eu i-am răspuns «Da». Atât”.

Vilara nu regretă nici acel moment, chiar dacă imaginea TVR a avut de suferit: „Nu a fost o greşeală. Geoană era cel mai important om care a fost atunci la meci. N-am făcut nicio presiune. Comentatorul l-a văzut la pauză”.

Se spune că mesajul era ceva mai „stufos” decât pretinde Vilara şi că a ajuns la un nivel mult mai înalt, chiar la preşedintele Traian Băsescu, rivalul lui Geoană.

Deşi, deocamdată, este tot la nivel de zvon, se pare că şi zilele lui Vilara în funcţie sunt numărate. Contractul de „interimar” este valabil pentru numai trei luni şi prelungirea lui nu poate fi semnată decât de viitorul preşedinte al TVR, al cărui nume nu a fost încă decis. 

"Eu am primit un «SMS» de la comentator. M-a întrebat dacă poate să zică de Geoană şi i-am răspuns: «Da».“
ANDI VILARA,  directorul departamentului Sport din cadrul TVR

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: