Evenimentul Zilei > Politica > Cum a luptat Hurezeanu în ’90 pentru ca Iliescu să nu ajungă președinte
Cum a luptat Hurezeanu în ’90 pentru ca Iliescu să nu ajungă președinte

Cum a luptat Hurezeanu în ’90 pentru ca Iliescu să nu ajungă președinte

Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a fost audiat ieri la Parchetul General în dosarul „Mineriada din 13 - 15 iunie 1990”, în care este acuzat de infracţiuni contra umanităţii. EVZ continuă serialul cu povestiri din cărțile de memorii ale unor personalități. Azi, un nou episod din cartea „Mi-e greu titlul de erou...” de Cristian Pațurcă, unul dintre manifestanții „Golaniadei”, care a dus la mineriadă

Într-un pasaj din cartea sa, Cristian Paţurcă descrie momentul în care Emil Hurezeanu, pe atunci corespondent la Europa Liberă, transmite din Balconul Universității, locul de unde au vorbit foarte multe personalități între aprilie și iunie 1990. „Golaniada”, cum a fost supranumită manifestația după ce fostul președinte Ion Iliescu i-a numit golani pe protestatari, a fost cea mai amplă din istoria României, inițiată din pricina nemulțumirii generale cu privire la evoluția vieții politice post-decembriste din România.

„Golaniada” a dus la mineriada din 1990, pentru că protestele au fost oprite prin aducerea muncitorilor din mine în capitală pentru a-i forța pe participanți să renunțe.


FOTO: Protestele din 1990 au fost oprite prin aducerea minerilor la București„Piața bubui ca un tunet”

„Condu-l pe Părinte-n Balcon! Și pune-i ambele microfoane! Acum!(…) Hurezeanu avea mâna ridicată. Am împins cursorul volumului general, încet, cu grijă. (…) demonstrația pașnică din Piața Universității continuă de câteva zile. Deși Ion Iliescu refuză în continuu dialogul cu manifestanții, tot mai multe personalități din lumea social- politică românească dau glas din Balconul Universității, revendicărilor…. Corespondentul Europa Liberă la București, Emil Hurezeanu, se află chiar în Balconul Universității. Bună seara, Emil! Ești în direct”, a descris Pațurcă momentul. A urmat Hurezeanu care a anunțat că demonstrația continuă și că Liga Studenților din București condusă de Marian Munteanu „vrea o adevărată schimbare”. „Lor li s-au alăturat aici, în Piața Universității, câteva zeci de mii de oameni, din diferite categorii sociale, care, seară de seară, demonstrează pașnic. (…) Demonstranții îl neagă vehement pe Ion Iliescu. Nu sunt de acord cu candidatura acestuia la alegeri. Nici cu cea a FSNului”, a continuat Hurezeanu. Tot atunci, el spunea că niciun reprezentat al partidelor politice nu are acces la microfoanele din Balcon. „Aici, în București, în Piața Universității, cuvântul de ordine e Punctul 8 de la Timișoara, care prevede interzicerea accesului foștilor activiști și securiști la orice funcție de conducere în stat pe o perioadă de minimum patru ani”, a încheiat Emil Hurezeanu. Apoi, Pațurcă descrie momentul în care Părintele Galeriu pășește în balcon, urmat de Marian Munteanu. „Piața era deja plină.Umbrele serii se lăsau mângâietor peste București. Părintele Galeriu stătu un pic, parcă să-și facă un pic de curaj. Apoi, Piața bubui ca un tunet…Indicatoarele nule erau în roșu. Vocea puternică a Sfinției Sale răsună în Piață peste murmurul oamenilor: <   Tatăl nostru care ești în Ceruri..   >
 

Am încremenit. În Piață oamenii stăteau în genunchi. Totul era o mare de lumânări, de făclii aprinse- făcute din ziare- o mare de brichete. Era înălțător”, povestește Pațurcă.

Cercetați penal
 

După Părintele Galeriu, în Piață s-a auzit celebrul cântec: „Noi de-aicea nu plecăm!”. Erau în direct la Antene Deux și Hurezeanu înregistra și el pe magnetofon. „Jos Iliescu!”, striga Piața. Acum, în dosarul Mineriada sunt sunt cercetaţi penal Gelu Voican Voiculescu, fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale (FSN); general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare. Procurorii militari susţin că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat „un atac generalizat şi sistematic”, împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

„Ne întrebăm «Ce mai face nea Nelu»”

„ Marian Munteanu părea că este pe cale să-și termine discursul. Piața scanda când și când, lozincile deja cunoscute. Hurezeanu mi-a făcut un semn. Tăcere! – Stimați ascultători, l-ați ascultat în direct din Piața Universității pe Marian Munteanu. Acum, cu permisiunea dumneavoastră voi încheia transmisiunea în direct și voi reveni cu amănunte mai târziu. – Da! Răspunse N.C. Munteanu. Așadar, la sfârșitul emisiunii Actualitatea românească, vom reveni în direct în Piața Universității unde se află, vă reamintesc, corespondentul nostru Emil Hurezeanu. Aceasta se va întâmpla în jurul orei 23.00. Dacă pe vremuri ne întrebam <>, acum e normal să ne întrebăm <>, nu-i așa?. Deci….! În căști emisia s-a întrerupt”, mai povestește Pațurcă în cartea sa.