Cum a comentat CTP declaraţiile Angelei Merkel privind încălcarea statului de drept în România

Cum a comentat CTP declaraţiile Angelei Merkel privind încălcarea statului de drept în România

Cuvântul cancelarului german, Angela Merkel nu trebuie să fie ignorat, a declarat Cristian Tudor Popescu, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv.

Jurnalistul a mai criticat şi reacţia premierului Victor Ponta la declaraţiile de luni ale Angelei Merkel, catalogând-o drept "politicianistă, populistă şi agresivă".

"Ceea ce vedem scris pe ecran, "Ponta: Nu Merkel va vota", este o declaraţie politicianistă, populistă şi agresivă a domnului Ponta prin care încearcă să mai câştige ceva capital politic din cât o fi pierdut în ultima vreme. Nu poţi să te referi la modul acesta la cancelarul german. Bineînţeles că nu Merkel va vota în 29 iulie, dar nu despre asta este vorba. Nu hotărăşte cancelarul german rezultul referendumului din 29 iulie, dar atunci când vorbeşte Angela Merkel, nu poţi să reacţionezi în felul acesta. Cuvântul doamnei Merkel nu poate şi nu trebuie ignorat" a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Analistul politic a mai adăugat că oficialii români trebuie să explice "fără accente retorice politicianiste" ce se întâmplă în România.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Domnul Ponta şi toţi reprezentanţii statului român sunt datori să explice cu răbdare şi fără accente retorice politicianiste, să explice la Bruxelles ce se întâmplă în România. Exprimarea lui Ponta este nefericită şi trebuie ca toate autorităţile româneşti să aducă argumente, să explice, nu să facă astfel de exprimări aducătoare de voturi în România şi pierzătoare pe plan european", a mai spus CTP.

Cu toate acestea, Cristian Tudor Popescu apreciază că Uniunea Europeană nu dispune de resorturile necesare pentru a sancţiona România

"Adică ce să facă? Să ne dea afară din Europa? Ce să ne facă? Ce o să ne imaginăm că ne dau afară din UE? Declaraţia doamnei Merkel nu poate fi neglijată, dar e o declaraţie în primul rând politică. Dar face la nivelul dânsei, care este foarte înalt. Dânsa spune că e inacceptabil ca într-o ţară UE să fie încălcat statul de drept şi aceste lucruri sunt valabile şi pentru România", a mai spus analistul politic. Citiţi şi:

  • Angela Merkel: Încălcarea statului de drept în România este "inacceptabilă"