Cultivarea tutunului, o afacere profitabilă | VIDEO

Cultivarea tutunului, o afacere profitabilă | VIDEO

Tutunul ar putea scoate România din criza economică. Cel puţin aşa susţine Paula Craioveanu, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, care a declarat pentru evz.ro că veniturile la bugetul de stat ar putea creşte semnificativ printr-o mai bună reglementare a pieţei tutunului şi produselor din tutun, în favoarea creşterii producţiei naţionale.

Românii nu renunţă la ţigări nici chiar pe timp de criză, ceea ce face ca producţia tutunului să rămână una dintre cele mai profitabile industrii. În plus, pentru cultivarea tutunului, agricultorul beneficiază atât de sprijin din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat.

Subvenţia, mai mare decât preţul

Cultivatorii vând tutunul către un prim procesator la un preţ de 1 euro pe kilogram.

La această sumă se adaugă sprijinul primit de la stat. Pentru acest an, sprijinul acordat din fonduri europene, respectiv prin schema de plată pe suprafaţă, este de 191,52 Euro/ha.

În plus, cultivatorul de tutun primeşte şi o subvenţie de 2 euro pe kilogram, prin plata complementară directă, cuplata de producţia realizată şi livrată conform contractelor încheiate cu prim-procesatorii autorizaţi. Banii pentru această subvenţie provin de la bugetul Ministerului Agriculturii.

Producţie estimată de 3.000 de tone

În ceea ce priveşte producţia de tutun realizată de cultivatorii români anul acesta, Paula Craioveanu estimează că aceasta se va ridica la aproximativ 3.000 de tone, dintr-o suprafaţă cultivată de aproximativ 1.600 de hectare.

Cu toate acestea, în România se cultivă puţin tutun faţă de cantitatea necesară.

Necesar de 30.000 de tone

“Necesarul de tutun pentru procesatorii români este de aproximativ 30.000 de tone. Diferenţa de cantitate, de aproximativ 27.000 de tone, provine din import, în cea mai mare parte din regiuni din Africa sau Asia  “, a precizat reprezentanta Ministerului Agriculturii.

Şi asta în ciuda faptului că, preţul tutunului de import este aproximativ egal cu cel al producătorilor autohtoni.

Calitatea tutunului importat

În ceea ce priveşte calitatea, tutunul Burley, cultivat în România se ridică la standardele internaţionale, fiind căutat şi pe piaţa internaţională.

“Nimeni nu poate face afirmaţia ca tutunul românesc este inferior din punct de vedere calitativ tutunului din import. Tehnologia de cultivare şi uscare sunt elementele determinante pentru realizarea unui tutun de calitate“, susţine Craioveanu.

În ceea ce priveşte tutunul importat, reprezentanta MADR spune că nu există  garanţia unui tutun de calitate, iar importurile ar trebui supuse unui control care să vizeze regulile de siguranţă alimentară, la fel ca toate produsele destinate consumului uman.

În România, zonele prielnice acestei culture sunt pentru varietatea soiurilor  Burley zona Mureşului, Bistriţa, Cluj, Alba, Satu Mare, dar şi Sudul ţării şi zona Moldovei, iar pentru soiurile Virginia, cu prioritate zona Doljului. Cum puteţi cultiva

Dar nu oricine se poate apuca de cultivat tutun.Potrivit consilierului MAPDR, cultivarea acestei plante se face doar pe bază de comandă sau contract, între cultivator şi primul procesator.

 “Cel care vrea să se apuce de cultivat, trebuie să ia legătura cu un prim procesator care îi va pune la dispoziţie sămânţa necesară culturii şi îi va oferi asistenţă tehnică pe toată perioada de vegetaţie a plantei, inclusiv pe perioada  recoltării“, ne-a explicat Paula Craioveanu.

Primul procesator este cel care intermediază vânzarea tutunului către marile companii produătoare de ţigări.

În plus, el supune tutunul unor operaţiuni tehnice precum cele de selectie sau uscare, concomitent cu efectuarea analizelor care sa ateste calitatea, după care îl vinde la un preţ de aproximativ 2 -3 euro pe kilogram.

Ne puteți urmări și pe Google News