Trupul neînsuflețit al unui om amărât a zăcut două luni la morga spitalului din Drobeta Turnu Severin din cauză că primarul comunei Malovăţ, Ion Michescu, era convins că mortul nu este unul și același cu cel indicat de polițiști. Drept urmare, a refuzat să îi elibereze certificatul de deces. Fiind vorba despre un caz social, Primăria trebuia să suporte cheltuielile legate de înmormântare.

I-a cedat inima în fața Primăriei

Cazul tragic-comic a debutat pe 14 decembrie 2018. Atunci, pe marginea drumului național care leagă Drobeta Turnu Severin de Tîrgu-Jiu, chiar în fața Primăriei Malovăț, un om și-a dat obsteșcul sfârșit. Chiar primarul a declarat că a asistat la scenă și a spus că, în timp ce ieşea din Primărie cu viceprimarul, a văzut un om prăbuşit în faţa instituţiei. Deși a fost resuscitat circa 40 de minute, bărbatul a decedat din cauza unui stop cardiac.

Un consilier a văzut mortul „la cumpărături”

De acolo a început „telenovela”. După câteva zile, a fost dat dispărut un localnic din Malovăt, Traian Tărăbîc, de 57 de ani, cunoscut în comunitate cu porecla de Ioan al Stanei.Între timp, însă, cadavrul de la morgă a fost identificat de polițiști ca fiind chiar al celui dat dispărut. Un consilier local, Vasile Mănescu, a fost la morgă și a văzut cadavrul, dar susține că nu este al celui dispărut. Consilierul era convins de acest lucru deoarece Traian Tărăbîc era un om necăjit care lucra la el în curte și l-ar fi cunoscut foarte bine. Un alt consilier local din Malovăț susține că s-ar fi întâlnit la magazinul din comună cu Traian Tărăbîc undeva în jurul datei de 20 – 21 decembrie, adică la o săptămână după ce cadavrul necunoscutului aflat la morgă fusese ridicat de pe marginea drumului.

Edilul: „Chiar suntem nebuni?”

n aceste condiții, primarul a declarat că nu poate să înmormânteze un om despre care nu este sigur că are aceași identitate și că poliția ar trebui să extindă cercetările. Într-un interviu acordat Tele 2 Drobeta, primarul, care primise documentul de la morgă (foto) spune că cetățeanul Tărăbîc, despre care poliția spune că ar fi cel de la morgă, avea o tijă într-un braț și că nimeni dintre săteni nu l-au identificat la morgă. „Nu ne-a întrebat nimeni nimic, timp de o lună de zile. Păi dacă viceprimarul a anunțat dispariția pe 12 ianuarie, el a decedat pe 14 – 16 decembrie, cum l-au identificat că e Tărăbîc dacă nu anunțase nimeni, când nici poliția nu știa cine e până în ianuarie? Eu am văzut decedatul, mai sunt alte 20 de persoane care l-au văzut. Oare chiar noi toți suntem nebuni și numai poliția are dreptate?!”, s-a revoltat primarul Ion Michescu. În luna ianuarie, edilul a declarat că a cerut poliţiei să se facă testul ADN, pe care este dispus să-l plătească, şi că va elibera certificatul de deces în momentul în care Poliţia „îşi asumă răspunderea şi familia vine cu acte”.

Identificat pe bază de amprente

Singura rudă din sat a decedatului, un nepot, a declarat polițiștilor că cel de la morgă este unchiul lui, după ce l-ar fi recunoscut după o fotografie făcută cu telefonul. Puși în fața acestei situații, polițiștii au făcut o adevărată anchetă criminalistică la Malovăț. Au prelevat probe și au luat amprente din casa în care trăise Traian Tărăbîc. „Au fost ridicate amprente de la locuinţa defunctului și au fost comparate cu cele ale cadavrului, prin sistemul AFIS, care nu dă greș. Amprentele sunt identice”, a precizat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi, Nicolae Lohon. În aceste condiții, polițiștii nu au mai apelat la un test ADN. În cele din urmă, după circa două luni de zile, pe baza probelor și a documentelor aduse de polițiști, Traian Tărăbîc a fost înmormântat.

 

Avocatul poporului s-a autosesizat

Situația de la Malovăț a ajuns în atenția Avocatului Poporului care a anunțat, ieri, că s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia bărbatului decedat „care nu poate fi înhumat deoarece primarul Comunei Malovăţ, judeţul Mehedinţi refuză eliberarea certificatului de deces”. Reprezentanții instituției precizează că au obținut informațiile legate de acest caz din presa locală.