Fostul ministru saudit al justiţiei este din 2016 liderul acestei organizaţii panislamice sunnite, cu sediul la Mecca. Organizaţia este deseori considerată a fi braţul diplomatic al regatului saudit şi un instrument de răspândire a wahhabism-ului, versiunea saudită şi foarte puritană a islamului.

„Susţinem în totalitate conţinutul discursului preşedintelui francez (Emmanuel) Macron din aprilie, când a vorbit despre ‘islam politic'”, a declarat Al-Issa în cadrul unei Conferinţe Internaţionale pentru Pace, care reuneşte la Paris înalţi lideri religioşi din numeroase ţări musulmane, dar şi responsabili francezi ai cultelor catolic, iudaic, protestant şi ortodox. „Aşa cum a spus preşedintele, acest islam politic reprezintă o ameninţare şi o (sursă de) divizare în societate”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Secretarul general al LIM, care a fost tradus din arabă în franceză, a insistat asupra importanţei ca musulmanii din Franţa „să respecte Constituţia ţării lor, legile sale, cultura sa”.

„Toţi musulmanii din Europa trebuie să respecte constituţiile, legile şi culturile din ţările în care trăiesc”, a adăugat el. „Ei nu trebuie să accepte importarea de fatwa şi de idei străine”, a mai spus el.

„Suntem aici pentru a întări eforturile de coeziune socială ale Republicii Franceze şi refuzăm total orice (…) imixtiune în afacerile interne ale oricărei ţări, în special în chestiunile religioase”, a insistat el, dând asigurări că organizaţia sa, „internaţională” şi „independentă”, „nu aparţine nimănui”.

LIM „a adoptat o viziune nouă pentru a face faţă fanatismului, violenţei, terorismului”, a afirmat el, adoptând „iniţiative şi programe practice”.

El a lăudat „oraşul Paris (…), capitala culturii, a libertăţii intelectuale”.

Înainte de deschiderea conferinţei, prezenţa sa în calitate de co-organizator a fost denunţată de circa 20 de manifestanţi.

Printre ei, Zineb El Rhazoui, fost jurnalist al publicaţiei de satiră Charlie Hebdo, ţintă a unui atac jihadist sângeros în 2015, a criticat faptul că Al-Issa, „autorul condamnării la zece de detenţie a lui Raif Badawi”, blogger saudit închis pentru „insultă” la adresa islamului, „vine să ne înveţe toleranţa şi pacea!”.