Evenimentul Zilei > Politica > Culisele războiului Dragnea – Grindeanu: PSD își acuză premierul că guvernează cu ochii la SRI
Culisele războiului Dragnea – Grindeanu: PSD își acuză premierul că guvernează cu ochii la SRI

Culisele războiului Dragnea – Grindeanu: PSD își acuză premierul că guvernează cu ochii la SRI

Prim-ministrul Sorin Grindeanu și-a atras ostilitatea social-democraților apropiați de liderul PSD Liviu Dragnea, sâmburele discordiei fi ind informările pe care premierul le cere de la SRI înainte de numirile politice, au relatat surse din partid pentru „Evenimentul zilei”.

O sursă din conducerea centrală a PSD a explicat EVZ care este atmosfera din cercul lui Liviu Dragnea vizavi de Sorin Grindeanu. „Cere prea multe avize de la SRI, în loc să fie numiți oamenii de la partidele care au câștigat alegerile. Românii nu ne-au votat în decembrie ca să nu putem să-i numim pe X și pe Y pentru că nu au avize. Românii ne-au spus la vot: «Numiți-vă oamenii ca să puneți programul de guvernare în aplicare»”, a spus sursa citată. Nemulțumiri similare au fost ridicate și în discuțiile private din ALDE, a aflat EVZ. Pe scurt, PSD și ALDE sunt nemulțumite că, în anumite situații, informările SRI cântă- resc pentru Grindeanu mai mult decât recomandările partidului.

Tăcere la Guvern

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a explicat EVZ că serviciul de informații nu trimite Guvernului „avize”, ci „informări”. Legea spune că „la cererea conducătorului instituţiei publice (…) Serviciul Român de Informaţii verifică şi oferă date cu privire la persoanele care urmează să ocupe funcţii în respectivele unităţi”. Palatul Victoria nu a dorit să ofere EVZ un punct de vedere oficial care să lămurească problema informațiilor pe care Grindeanu le primește de la SRI despre persoanele pe care le numește. Neoficial, surse guvernamentale apropiate de premier au declarat însă pentru EVZ că „premierul nu cere avize de la SRI, însă poate cere informări despre anumite persoane”. Premierul îi numeşte în funcţie, printre alții, pe secretarii de stat şi subsecretarii de stat, pe conducătorii organelor de specialitate din subordinea Guvernului, pe secretarul general şi secretarii generali adjuncţi ai Guvernului, și personalul din cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului.

Avertismentul lui Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a lăsat de înțeles că premierul este influențat de SRI. Întrebat pe 20 aprilie, într-o emisiune la Antena 3, dacă este adevărat că Grindeanu, ca și fostul premier Victor Ponta, cere avizul SRI pentru orice numire pe care o face în aparatul guvernamental, Dragnea a răspuns: „Eu sper ca premierul Grindeanu să ceară de la SRI informații despre persoane pe care intenționează să le numească în funcție, nu avize. Decizia de numire în funcție trebuie să și-o păstreze prim-ministrul (…) nu să fie influențat de o instituție care nici nu cred că urmărește asta”.

Ponta s-a protejat cu serviciile secrete

Fostul premier Victor Ponta, cu care Grindeanu s-a sfătuit la începutul mandatului, a povestit pe 25 aprilie, la B1TV, că în perioada în care a condus Guvernul (2012-2015) a cerut serviciilor de informații să îl protejeze de eventuale greșeli, printre care numirea unor persoane care au probleme. „Pe mine, instituțiile statului, cât am fost prim-ministru, vorbesc de SRI, SIE, BNR, Curte de Conturi, m-au ajutat în sensul în care nu să fac ceva rău sau ilegal, ci să guvernez bine. Eu le-am cerut să mă protejeze. Adică, spune-mi dacă vrea să mă caute cineva care are probleme, dacă vreau să numesc pe cineva în funcție care are probleme, da, spuneți-mi ca să nu greșesc”, a povestit fostul premier PSD.

ÎCCJ poate arunca PSD în aer

În timp ce relațiile dintre Grindeanu și Dragnea devin mai reci pe zi ce trece, în cercurile social-democrate a început să se croșeteze un scenariu legat de posibilele evoluții din partid. Dragnea este condamnat definitiv în dosarul Referendumul și se luptă acum să își dovedească nevinovăția la Înalta Curte de Casație și Justiției (ÎCCJ) într-un nou dosar penal. Dacă pierde procesul și intră în pușcărie, premierul Sorin Grindeanu îi va da afară din Guvern pe toți apropiații liderului PSD și va încerca să preia el partidul, profețesc liderii PSD consultați de EVZ. Dacă nu va reuși să ajungă la o înțelegere cu puternicii lideri PSD din sudul țării, atunci Grindeanu își poate securiza fotoliul de premier cu ajutorul unor parlamentari „racolați” din PSD și ALDE de către noul partid „PRO România”, formațiunea înființată cu sprijinul lui Victor Ponta, un adversar al lui Dragnea, spun sursele citate. Moment în care ar putea apărea Guvernul Grindeanu 2. În acest moment, Dragnea și Grindeanu au puncte de vedere diferite despre activitatea miniștrilor. Liderul PSD vrea schimbarea titularilor de la Justiție și Finanțe, în timp ce premierul nu vrea să audă de o remaniere.

 

 

 

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: