Cui a folosit CRIZA: Cei mai BOGAȚI 1% din lume vor avea MAI MULT decât restul de 99% în 2016!

Cui a folosit CRIZA: Cei mai BOGAȚI 1% din lume vor avea MAI MULT decât restul de 99% în 2016!

Averile celor mai bogați oameni din lume, reprezentând 1% din populația globului, vor depăși averile celorlalți 99% anul viitor, avertizează ONG-ul Oxfam în ajunul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Oxfam trage un semnal de alarmă: „Bogățiile lumii se concentrează din ce în ce mai mult în mâinile unei mici elite norocoase”, se arată într-un raport publicat luni 19 ianuarie în preajma Formului Economic Mondial de la Davos (Elveția).

Averile celor mai bogate 80 de persoane din lume s-au dublat între 2009 și 2014 (de când a început criza!), în vreme ce averile celor mai săraci 50% de oameni de pe glob aproape s-au înjumătățit în aceeași perioadă.

Studiul Oxfam arată:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Averile acestor 80 de indivizi sunt echivalente cu cele deținute de jumătatea cea mai săracă din populația lumii. Altfel spus, 3,5 miliarde de oameni își împart o avere egală cu a celor mai înstăriți 80 de persoane din lume.”

Lucrurile vor continua pe acelați trend. Patrimoniul cumulat al celor mai bogați 1% îl va depăși în 2016 pe cel al restului de 99%, afirmă Oxfam:

„Partea din patrimoniul mondial deținută de cei 1% cei mai bogați oameni din lume a crescut de la 44% în 2009, la 48% în 2014și va depăși 50% în 2016.”

„Creșterea inegalităților mondiale este pur și simplu vertiginoasă”, apreciază directoarea generală a Oxfam, Winnie Byanyima.

„Prăpastia dintre marile averi și restul populației se adâncește rapid.”

Miercuri se deschide la Davos Forumul Economic Mondial, unde sunt așteptați peste 300 de lideri ai lumii. Șefa Oxfam cere ca acesta să abordeze și „interesele greilor care sunt un obstacol în fața unei lumi mai drepte și mai prospere”.