„Maveric” este numele noului avion al companiei Airbus. Testele de zobor ale prototipului au luat startul încă de anul trecut, într-un loc secret din centrul Franței. Anvergura aripilor este 3,2 metri, iar modelul a fost prezentat la salonul de aeronautică din Singapore.

Design-ul este „cu corp și aripi integrate” și există încă din 1940, model care a dus și la fabricarea bombardierului U.S. B-2, precum şi la proiectul de cercetare X-48 al Boeing şi NASA de acum 10 ani.

Așadar, producătorii au optat pentru acest desing și în privința avioanelor de pasageri, pentru că astfel de avioane sunt mai prietenoase cu mediul.

„Considerăm că acum este momentul să promovăm această tehnologie şi să studiem ce ne aduce. Avem nevoie de aceste tehnologii perturbatoare pentru a respecta cerinţele pentru mediu. Este următoarea generaţie de avioane; studiem această opţiune”, a spus Brice Dumont, vicepreşedinte executiv pentru inginerie la Airbus.

Dar, există și probleme în ceea ce privește design-ul. Se așteaptă că prototipul să nu aibă ferestre și că senzațiile de mișcare ale pasagerilor vor fi diferite față de modelul clasic al unui avion.

Pentru că pasagerii vor fi aşezaţi mai departe de centrul avionului, comparativ cu modelul clasic sub formă de tub şi aripi, se vor mişca mai mult atunci când avionul se va întoarce.