Evenimentul Zilei > Politica > Cu ce cărţi joacă Tăriceanu?
Cu ce cărţi joacă Tăriceanu?

Cu ce cărţi joacă Tăriceanu?

Demisionat din PNL, Tăriceanu ia în calcul să se înscrie în cursa pentru prezidenţiale şi se declară convins că îl va învinge pe Antonescu. Ponta spune că l-ar susţine.

Partidul pe care şi-l va înfiinţa fostul premier Călin Popescu Tăriceanu se va numi Partidul Reformator Liberal. Cu acesta, Tăriceanu plănuieşte să candideze la alegerile prezidenţiale şi se declară convins că îl va învinge pe Crin Antonescu. Anunţul este mai puţin hazardat decât ar părea, întrucât preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a declarat dispus să susţină o candidatură a lui Tăriceanu, din partea USL.
Adversarul lui Antonescu
"Dacă voi avea sprijinul USD la prezidenţiale, voi candida. Îl voi învinge pe Crin Antonescu", a anunţat Tăriceanu, miercuri seara. La scurt timp, premierul Victor Ponta a afirmat şi el că ar face tandem cu Călin Popescu Tăriceanu, dacă acesta va candida la alegerile prezidenţiale. "Cred că proiectul de succes este refacerea USL cu un candidat unic la prezidenţiale şi astfel sprijinim un candidat liberal. Aş face tandem cu Tăriceanu şi cu orice candidat din USL",a spus Ponta.
Trebuie reamintit că fostul premier are deja precedentul colaborării cu succes cu PSD, în perioada 2007-2008, când a condus un guvern minoritar, fiind susţinut de social-democraţi din opoziţie.
Membri în guvernul Ponta III
Tăriceanu a declarat, pentru EVZ, că va vota guvernul Ponta care urmează să se formeze zilele viitoare. Acesta a spus că nu este vorba de un guvern USD, în condiţile în care o să aibă şi membri din UDMR, dar posibil şi reprezentanţi ai Partidului Reformator Liberal.
Senatorul Sorin Ilieşiu a anunţat deja că se va înscrie în PRL. Şi alţi parlamentari PNL sunt aşteptaţi în PRL, dar şi lideri liberali de la nivel local, întrucât Tăriceanu li se adresează mai ales celor din teritoriu.
Şedinţă de urgenţă la PNL
Demersullui Tăriceanu i-a băgat, ieri, pe liberali în şedinţă de urgenţă.
Potrivit surselor EVZ, aceş tia au stabilit să dea indicaţii liderilor de filiale judeţene să discute cu parlamentarii din cir cumscripţiile lor, pentru a preveni eventuale plecări la partidul pe care doreşte să-l înfiinţeze Călin Popescu Tăriceanu, dar şi la PMP. Fruntaşii PNL nu se aşteaptă la mai mult de zece plecări ale unor parlamentari.
Liderii PNL din teritoriu au primit ordin să fie cu ochii pe parlamentarii liberali.

Ce are de oferit Tăriceanu
Deşi la o primă vedere demersul fostului premier pare hazardat, acesta are câteva avantaje:
1. Imaginea lui Tăriceanu este asociată cu o perioadă de prosperitate economică, 2005-2008, când acesta a fost prim-ministru. În plus, este perceput ca un personaj ponderat şi neconflictual, în contrast cu actualii lideri de pe scena politică.
2. Fostul premier a intrat în coliziune cu Traian Băsescu, încă din perioada în care era premier. Acest fapt poate atrage către viitorul partid nucleul dur al electoratului anti-Băsescu.
3. Este un politician de dreapta, cu un mesaj constant de dreapta. De când PNL a intrat la guvernare, Tăriceanu a criticat de mai multe ori îndepărtarea PNL de liberalism şi absenţa unei componente liberale în guvernarea USL.
4. Oferă locuri la guvernare. Există o serie de liberali care nu vor să renunţe la posturile de secretari de stat sau la funcţiile pe care le-au obţinut în plan local. PNL a ameninţat că îi va da afară din partid pe cei care nu demisionează. Un prim caz este cel al şefului ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, propus spre excludere.
5. Este mai bine plasat în sondaje decât Antonescu. De la începutul lui 2013, Tăriceanu a început să apară constant în sondaje peste preşedintele PNL la capitolul încredere.
Riscurile lui Tăriceanu
Decizia lui Tăriceanu de a părăsi PNL şi a-şi constitui un alt partid implică şi o serie de riscuri:
1. Electoratul de dreapta se fracţionează şi mai tare. Fiind un fost premier şi preşedinte liberal, candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu ar putea diviza electoratul de dreapta, care şi aşa are de ales între PNL, PDL, PMP şi PNŢCD. În acest fel, PSD va intra fără probleme în turul doi al alegerilor prezidenţiale.
2. Există riscul ca PSD să nu se ţină de cuvânt în privinţa susţinerii lui Tăriceanu la alegerile prezidenţiale şi să îşi propună propriul candidat. Atât liderii de la Centru, dar şi baza partidului îşi doresc propriul candidat, aşa încât, dacă Tăriceanu nu reuşeşte să atragă suficienţi liberali, riscă să fie abandonat.
3. Călin Popescu Tăriceanu nu pare să aibă sprijin. Până în acest moment, doar senatorul Sorin Ilieşiu, exclus din PNL, pare să i se alăture lui Tăriceanu. Deputatul Titi Holban, care trebuia să plece din PNL la PRL, pare să fi ales, până la urmă, varianta UNPR. În plus, liberalii consideră că mai mult de zece parlamentari nu îl vor urma pe Tăriceanu în noua formaţiune.
4. Prejudicii de imagine pentru fostul premier. În condiţiile în care a fost membru fondator al PNL, preşedinte al formaţiunii şi premier, gestul lui Tăriceanu de a pleca din PNL şi de a se alia cu PSD poate fi interpretat negativ de către simpatizanţii săi.
ISTORIA SE REPETĂ. Nu este prima oară când Călin Popescu Tăriceanu pleacă din PNL. În iulie 1990, o fracţiune tânără se separa de PNL, intitulându-se PNLAripa Tânără. Din ea făceau parte Călin Popescu Tăriceanu, dar şi Andrei Chiliman şi Dinu Patriciu (aici alături de seniorul ţărănist Corneliu Coposu)
REVENIREA LA MATCĂ. PNL-AT intră la guvernare în guvernul Roman II. În 1993, Tăriceanu se întoarce în PNL, unde devine vicepreşedinte. În fotografi e, Tăriceanu apare alături de Dan Amedeo Lăzărescu şi de preşedintele Mircea Ionescu Quintus
DETRONAT DE ANTONESCU. În 2005, Călin Popescu Tăriceanu este ales preşedinte al PNL. Ca şef de partid, s-a confruntat cu o nouă sciziune, când, după excluderea lui Theodor Stolojan din partid, o serie de membri PNL pleacă şi formează PLD. Pierde mandatul în 2009, fiind învins de Crin Antonescu
PRIMA COLABORARE CU PSD. Ca premier între 2005 şi 2008, a avut un mandat prosper, marcat de boom-ul economic specifi c perioadei. Pe fondul confl ictului cu preşedintele Traian Băsescu, a scos PD de la guvernare, ceea ce a dus la ruperea Alianţei D.A. Din 2007, a guvernat cu un cabinet minoritar şi cu sprijinul PSD din opoziţie
CITIŢI ŞI:

 • Crin Antonescu: Tăriceanu a reuşit să îl adune la partid doar pe dl Ilieşiu
 • Ce au decis liberalii după primele mutări ale lui Tăriceanu. Radu Stroe: Nu demisionez din PNL
 • Elena Udrea: Victor Ponta mituieşte cu banii noştri liberalii care să-i asigure o majoritate parlamentară confortabilă
 • Ponta: Eu îl vreau pe Tăriceanu în Guvern, nu vrea el. Unii PREFECŢI vor pleca
 • Chiliman: Antonescu să demisioneze pentru eşecul USL. Tăriceanu e un liberal autentic
 • Victor Ponta: "Aş face tandem cu Călin Popescu Tăriceanu. Ar fi un preşedinte bun. Îl văd un candidat puternic"
 • Tăriceanu: "Îl voi învinge pe Antonescu la prezidenţiale”. Poate avea succes fostul prim-ministru? | DEZBATEREA ZILEI
 • Ce au decis liberalii după primele mutări ale lui Tăriceanu. Radu Stroe: Nu demisionez din PNL
 • Antonescu: Dacă Tăriceanu face cerere de reprimire în PNL, eu mă voi pronunţa în favoare
 • Tăriceanu lansează Partidul Reformator Liberal. Doi parlamentari l-au urmat azi. Crin Antonescu: Nu există pericolul unei fisuri în PNL
 • Ponta: Vreau să rămân prim-ministru până în 2016. L-aş dori pe Tăriceanu în Guvern, dar domnia sa nu vrea
 • Quintus: Tăriceanu a făcut o gravă greşeală politică
 • Deputatul PMP Florin Secară: Tăriceanu este iepurele liberal din jobenul socialistului Ponta
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: