Cu cât s-au ieftinit locuinţele în 2010. Vezi indicele imobiliar INS pe trimestrul al doilea

Cu cât s-au ieftinit locuinţele în 2010. Vezi indicele imobiliar INS pe trimestrul al doilea

Preţurile caselor şi ale apartamentelor au scăzut cu 5,58%, în al doilea trimestru al acestui an faţă de anul 2009, potrivit indicelui imobiliar calculat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Este pentru a doua oară când INS dă publicităţii indicele preţurilor proprietăţilor rezidenţiale, pentru calcularea căruia a colectat date pe parcursul anului 2009.

În trimestrul de dinaintea tăierilor salariilor bugetarilor, românii au fost mai reticenţi în a cheltui, astfel încât vânzătorii au fost nevoiţi să scadă în continuare din scoruri. Ieftinirea imobilelor s-a accentuat în trimestrul al doilea, după ce, în primele trei luni ale anului, preţurile au scăzut, în medie, cu 4,34%.

Preţul apartamentelor din Capitală, pe tobogan

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat la apartamentele din Bucureţti. Preţul acestora s-a diminuat cu 7,79%, în lunile aprilie-iunie, faţă de întreg anul trecut. În acelaţi timp, apartamentele din restul ţării s-au ieftinit cu 3,28% în perioada de referinţă. Media pe ţară este reprezentată de preţuri ale apartamentelor cu 5,43% mai mici faţă de anul trecut.

În acelaşi timp, casele s-au ieftinit, în medie, cu 6,44%, în trimestrul al doilea comparativ cu anul 2009. Cel mai puternic au scăzut preţurile caselor de la sate, cu 7,62%. Cele din oraşele ţării s-au ieftinit cu 5,79%, potrivit datelor publicate de INS.

Cât costă locuinţele din Bucureşti

Preţurile cerute de proprietari pentru apartamentele din Capitală au scăzut simţitor comparativ cu cele din anii de dinaintea crizei. Asta s-a întâmplat pe de o parte din cauza scăderii veniturilor românilor, iar pe de altă parte din cauza reticenţei cu care băncile mai dau credite, în condiţiile în care din ce în ce mai multe familii nu reuşesc să-şi achite ratele la creditele ipotecare contractate până în toamna lui 2008.

Potrivit site-urilor imobiliare, preţul actual al unei garsoniere din Capitală pleacă de la circa 12.000-15.000 euro, pentru cele localizate în zone precum Rahova sau Ferentari. Cu o sumă de 23.000-25.000 euro poate fi achiziţionată o garsonieră în Drumul Taberei sau Titan. În zone ultracentrale, preţul unei garsoniere ajunge şi la circa 46.000 euro sau chiar mai mult.

Pentru apartamentele de două camere, cei interesaţi trebuie să aibă circa 23.000-25.000 euro, dacă nu au pretenţii foarte mari la zona în care vor locui. La acest preţ vor găsi oferte în Pantelimon sau Rahova. Cu 35.000 euro îşi pot achiziţiona un apartament cu două camere, de 40 mp, în zona Gării de Nord, iar dacă au 45.000 euro vor găsi cu uşurinţă un apartament în zona Militari sau Drumul Taberei.

Locuinţele de trei camere costă 40.000-50.000 euro în Militari şi Drumul Taberei. La Nicolae Grigorescu sunt oferte şi la 60.000 euro, preţ la care puteţi găsi apartamente de trei camere chiar şi în zona Universitate.

De altfel, specialiştii susţin că proprietarii sunt dispuşi să negocieze mai mult ca înainte. Astfel, în urma unei discuţii dintre potenţialul cumpărător şi vânzător, scorurile pot scădea şi cu 10-15%, potrivit lui Viorel Lăcătuş, directorul de investiţii din cadrul BNP Paribas Real Estate.

Ce ne aşteaptă în 2011

Jucătorii din piaţa imobiliară nu îşi fac planuri mari pentru anul care vine. Ei consideră că anul 2011 poate aduce cel mult o pregătire pentru revenirea în 2012. Explicaţia e simplă: piaţa imobiliară are o întârziere cuprinsă între şase luni şi un an între momentul în care economia începe să-şi revină, fenomen reflectat de creşterea reală a salariilor populaţiei, şi dezgheţarea tranzacţiilor.

Potrivit lui Viorel Lăcătuş, casele şi apartamentele vor pierde din valoare şi pe parcursul anului viitor. El se aşteaptă la ieftiniri de circa 5-10% pe parcursul anului 2011. Totodată, el spune că sunt destule oferte bune şi în prezent pe piaţă, iar cei care au bani şi doresc să-şi cumpere un imobil trebuie să-şi facă timp şi să studieze piaţa cu atenţie.