În funcţie de localitatea de domiciliu, tarifele RCA pot diferi destul de mult, iar bucureştenii ajung să plătească în medie cu peste 30% mai mult decât cei din Sibiu pentru o asigurare RCA.

Pe de altă parte, un tânăr poate economisi până la 200 lei dacă îşi încheie o poliţă pe un an în loc de şase luni. Termenul de valabilitate al poliţei este important întrucât diferenţa de preţ dintre un RCA pe 6 luni şi unul pe un an poate fi şi de 10-20%.

Metodologia de calcul pentru asigurările RCA este diferită în funcţie de asigurător. Factorii de care se ţine cont în calculul poliţei sunt variaţi şi iau în considerare şi istoricul de daunalitate al persoanei care încheie asigurarea. Principalii factori de care se ţine cont în calculul preţului asigurării RCA sunt vârsta (cu cât vârsta persoanei care încheie poliţa este mai mică, cu atât preţul asigurării creşte), localitatea (companiile de asigurări analizează situaţia daunelor la nivel de judeţ şi calculează nişte tarife mai mari pentru zonele în care se petrec mai multe accidente), motorul (deţinătorii de maşini cu motoare puternice plătesc sensibil mai mult decât cei care conduc maşini cu motoare mici), istoricul de daune (începând cu 1 ianuarie 2010, societăţile de asigurare din România au implementat sistemul bonus malus, sistem care majorează sau scade valoarea unei poliţe RCA în funcţie de istoricul de daunalitate al şoferului).