CTP: "Domnul SarbE nemultumit"

Cristian Tudor Popescu a renuntat la conducerea ziarului „Gandul”, considerand ca parametrii de performanta impusi de patronul PubliMedia nu sunt realizabili.

Cristian Tudor Popescu a demisionat, ieri, din pozitia de director al cotidianului „Gandul”, invocand nemultumirea lui Adrian Sarbu, actionar majoritar al ziarului, in legatura cu politica editoriala de care PopescEra responsabil.

Demisia a fost decizia lui C.T. Popescu si a fost acceptata de seful PubliMedia. Popescu va ramane colaborator al ziarului, urmand sa publice editoriale in calitate de senior editor. Totodata, actiunile pe care le detine la compania „Crucisatorul” vor fi vandute catre Adrian Sarbu.

Popescu a mentionat pentrEVZ ca Sarbu le va comunica celor care raman in conducerea ziarului viziunea sa in ce priveste noua politica editoriala si obiectivele de performanta. Demisia lui C.T. PopescEste ultima dintr-o serie de miscari in urma carora si Bogdan Chirieac, si Adrian Ursu si-au parasit functiile de redactori-sefi in cadrul cotidianului „Gandul”.

Ne puteți urmări și pe Google News

AFACERE

„Actiunile le voi vinde trustului PubliMedia”

EVZ: De ce ati demisionat din functia de director al ziarului „Gandul”? Cristian Tudor Popescu: In urma unor discutii cu domnul Adrian Sarbu, actionar majoritar al ziarului, care au avut loc in cadrul unei sedinte cu conducerea ziarului, a rezultat ca el este nemultumit de politica editoriala a ziarului. El considera ca aceasta nu se ridica la nivelul cerintelor impuse de investitiile pentru relansarea ziarului „Gandul”. De asemenea, domnul Sarbu a solicitat un set de parametri de performanta - adica audienta generala, audienta pe net, tiraj, abonamente si vanzare cu bucata - pe care eu nu le consider realizabile. Nu consider ca pot fi atinse in conditiile actuale ale presei romanesti si in conditiile in care „Gandul” ramane in categoria „quality newspaper” (n.r. - ziar de referinta). Decizia imi apartine, mi se pare normala, in conditiile in care eu sunt principalul responsabil editorial. Mi se pare normal sa-mi asum ceea ce domnul Sarbu considera a fi o politica editoriala necorespunzatoare. Sarbu nu mi-a facut nicio obiectie punctuala, urmeaza ca dansul sa le comunice viziunea sa colegilor mei care vor ramane in echipa de conducere, cu care se va intalni ulterior.

Ce legatura veti pastra cu redactia „Gandului”? In continuare, intrucat consider ca ziarul „Gandul” este un ziar bun, nu de putine ori foarte bun, un ziar independent si echilibrat politic, care conteaza in opinia publica, aleg sa raman senior editor la aceasta publicatie. Voi raspunde exclusiv pentru textele pe care le voi semna in ziar, atata vreme cat scrisul meu va mai fi considerat util pentru ziar, iar eu, la randul meu, voi mai putea sa-mi pun semnatura in „Gandul”.

Ce veti face cu cele 14% din actiuni pe care le detineti la acest cotidian? Actiunile le voi vinde trustului PubliMedia, deci domnului Sarbu.

Luati in calcul o colaborare cu o alta institutie de presa de pe piata de la noi? Contractul meu cu PubliMedia va fi un contract „free”, care nu va insemna exclusivitate. O sa vad ce alte lucruri o sa mai fac in presa. Deocamdata voi ramane senior editor la „Gandul”. Nu as vrea ca acest contract sa excluda alte optiuni ale mele de a lucra in presa.

Care sunt planurile dumneavoastra in legatura cu Clubul Roman de Presa?Nu intentionez sa mai candidez in noile structuri ale Clubului. Consider ca misiunea mea de un an de zile, cat m-am angajat prin mandatul pe care mi l-a dat Adunarea Generala, realegandu-ma presedinte anul trecut, s-a incheiat prin constituirea Asociatiei Patronatului de Presa din Romania, in cadrul Clubului si cu sprijinul Clubului, precum si a Asociatiei Jurnalistilor din Romania. Asociatia Patronala si-a ales deja conducerea, presedinte este Cosmina Noaghea (director PubliMedia), iar Asociatia Jurnalistilor din Romania si-l va alege pe 19 ianuarie. Dupa aceasta, raman simplu membru al Asociatiei Jurnalistilor din Romania.

Intr-o convorbire telefonica cu o jurnalista a postului Realitatea TV, Mihai Tatulici spunea ca demisia dumneavoastra reprezinta disparitia „presei de autor” de la noi... In principiu, are dreptate, dar chestiunea reclama o discutie mai ampla.

CARIERA

14 ani la „Adevarul”

Cristian Tudor Popescu s-a angajat in 1991 la cotidianul „Adevarul”. In 1996 a fost promovat pe functia de redactor-sef, pe care a detinut-o pana in 2005. Totodata, a fost redactor-sef al saptamanalului „Adevarul literar si artistic”, intre 1996 si 2000. In anul 2005, emisioneaza de la cotidianul „Adevarul” alaturi de alti 81 de jurnalisti si, impreuna cu Mircea Dinescu, fondeaza ziarul „Gandul”.

In martie 2003, Cristian Tudor PopescEste ales presedinte al Clubului Roman de Presa, renuntand la aceasta functie in noiembrie 2006, pe motivul „mercenarilor” din presa romaneasca: „Ziaristii au devenit, in prea mare masura, niste mercenari care, dupa ce se bat cu pumnii in piept pentru niscai principii, se muta la trustul primului mahar care da mai mult. Si nu numai „dinozaurii”, ci si prea multi jurnalisti din noile generatii. Suvoaie de bani venind din afara presei inunda acum mass-media, alterand relatiile profesionale din bransa, golind de sens branduri construite in mai mult de un deceniu”.

In februarie 2007, in contextul reformarii CRP, Popescu a acceptat o candidatura la aceeasi functie si a fost votat pentru inca un an. Cunoscut pentru incisivitatea sa, Popescu a primit distinctia „Jurnalistul anului” trei ani la rand, in cadrul galei „Zece pentru Romania”, care premiaza personalitati din domenii diferite, pe baza votului exprimat de public.

MISCARI

„Gandul” zbuciumat

Demisia lui Cristian Tudor PopescEste a treia mutare semnificativa din cadrul redactiei „Gandul”, dupa plecarile lui Bogdan Chirieac si Adrian Ursu, impreuna cu care a fondat ziarul. Anul trecut, Bogdan Chirieac a demisionat din pozitia de senior editor al ziarului dupa ce „Evenimentul zilei” a dezvaluit afacerile pe care le avea jurnalistul cu Serviciul de Transmisiuni Speciale si a pus problema conflictului de interese ziarist/om de afaceri. EVZ a aratat ca tranzactiile se derulau prin firma Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii SRL, care a avut opt contracte cu STS (dintre care cinci obtinute prin consultarea unei singure oferte) in valoare de 24 de milioane de euro. La sfarsitul anului, „Crucisatorul” ramane si fara redactor-sef. Adrian Ursu si-a anuntat demisia, motivand-o prin nevoia de „o schimbare”. In locul lui, de la 1 ianuarie, a fost numit Marius Nitu, pana atunci redactor-sef adjunct al ziarului „Gandul”.

Potrivit informatiilor EVZ, Adrian Ursu ar urma sa faca parte dintr-un consiliEditorial de conducere a ziarului „Cotidianul”. In acest board, Adrian Ursu va fi coleg cu Doru Buscu (directorial editorial Realitatea-Catavencu), Robert Turcescu (actual director editorial al „Cotidianului”) si Emil Hurezeanu (director editorial „Romania libera”). In eventualitatea in care ar veni in boardul „Cotidianul”, Emil Hurezeanu ar trebui sa paraseasca postul de director editorial al „Romaniei libere”, pe care il ocupa in prezent.