Evenimentul Zilei > Politica > Criză politică în România. Dacian Cioloș: „Mingea se întoarce în terenul președintelui. Așteptăm măsuri”
Criză politică în România. Dacian Cioloș: „Mingea se întoarce în terenul președintelui. Așteptăm măsuri”

Criză politică în România. Dacian Cioloș: „Mingea se întoarce în terenul președintelui. Așteptăm măsuri”

Premierul propus de președintele Klaus Iohannis face declarații de presă după eșecul înregistrat de cabinetul Cioloș la votul de investitură de miercuri, 20 octombrie. Executivul Cioloș a picat cu 184 voturi ÎMPOTRIVĂ și 88 voturi PENTRU.

„Am discutat despre soluții, dar practic au respins singura pe care au avut-o pe masă, pentru că exact cei care mă acuzau pe mine că blochez găsirea unei soluții, prin faptul că am venit astăzi în Parlament cu o propunere de Guvern și program de guvernare, exact ei sunt cei care au prelungit situația de criză politică în care ne aflăm.

Nu au făcut nicio propunere alternativă în urmă cu o săptămână, însă astăzi au vorbit din nou despre lipsa unei soluții și despre faptul că am blocat găsirea unei soluții.

Dacian Cioloș: Mingea se întoarce în terenul lui Klaus Iohannis

USR și-a făcut datoria, noi rămânem în continuare cu această responsabilitate asumată de a contribui la găsirea unei soluții, însă e important ca și celelalte forțe politice să-și asume responsabilitatea pentru mai ales ce nu au făcut, pentru faptul ca au stat pe margine, pentru faptul că sunt în căutare de variante pentru a rezolva problemele interne din partid și nu să raspundă crizelor cu care se confrunta România.

Din acest moment, mingea se întoarce în terenul domnului președinte. Vom vedea care sunt propunerile dânsului, nu discutăm și nu comentăm tot felul de speculații ipotetice legate de ce ar putea să facă un partid sau altul, pentru că singurul lucru pe care l-am constatat în aceste zile este că au stat deoparte, nu li-au asumat responsabilități. Așteptăm să vedem în ce fel își asumă soluții adevărate, însă soluțiile înseamnă, în primul rând, asumare. Nu am văzut asumare pana acum, sperăm să vedem de acum înainte.

Florin Cîțu nu poate fi soluția

Suntem în situația asta pentru că Florin Cîțu a adunat o majoritate puternică în Parlament, care a trimis Guvernul condus de el acasă. Cum poți să spui că asta e soluția? În urmă cu o săptămână, eu am fost și am vorbit cu Florin Cîțu, i-am spus varianta pe care o propunem, n-am văzut până acum alternative, când o să le vedem, o să discutăm.

USR e un partid pragmatic, care discută soluții și le și propune. (…) Programul nu aveam de gând să-l negociem cu PSD pentru că nu aveam ca obiectiv cu PSD. Obiectivul nostru era să facem majoritate cu PNL și UDMR, când am văzut că nu e posibil, ne-am asumat noi acest rol.

Asta ar fi putut fi o soluție. Noi puteam foarte bine să guvernăm, în orice moment Parlamentul putea să ne înlocuiască cu altă soluție mai bună. Nimeni n-a propus nicio altă alternativă (n.r. după ce nu ne-a dat votul de investitură).”, a declarat Dacian Cioloș, premierul propus de Klaus Iohannis pentru formarea unui nou Guvern.

Cabinetul propus de liderul USR a picat, miercuri, 20 octombrie, în Plenul Parlamentului, cu 184 voturi ÎMPOTRIVĂ și 88 voturi PENTRU.