Jean Castex a fost desemnat să formeze, în două zile, o nouă echipă de miniștri, după ce fostul șef al executivului de la Paris, Édouard Philippe, și-a dat demisia.

Fără un profil politic dominant, Castex este așteptat să pună în practică politicile președintelui Macron în ultimii doi ani de mandat, potrivit RADOR.

Jean Castex, în vârstă de 55 de ani, are mai degrabă un profil de tehnocrat decât de politician. Este un funcționar complet și polivalent, hotărât să reformeze statul și să conducă un dialog calm cu teritoriile, așa a fost el descris în comunicatul Palatului Elysee în momentul nominalizării de către președintele Emmanuel Macron.

Premierul desemnat a fost un colaborator apropiat al fostului președinte Nicolas Sarkozy în mandatul căruia a deținut funcția de secretar general adjunct al administrației prezidențiale, iar de peste 10 ani este primarul unui orășel din Pirineii Orientali.

Aproape total necunoscut de marele public, nu este o personalitate politică marcantă, n-a fost niciodată ministru și nici măcar nu este membru al partidului prezidențial, La République En Marche, ci vine din rândurile dreptei tradiționale, ca și predecesorul său, Édouard Philippe.


Ancheta care cutremură Franța. Vizați, fostul premier și doi foști miniștri ai Sănătății

NEWS ALERT. Guvernul de la Paris a demisionat


În aprilie el a conceput împreună cu guvernul strategia de ieșire a populației din izolarea la domiciliu, impusă în martie din cauza epidemiei de coronavirus. Președintele Emmanuel Macron a explicat într-un amplu interviu acordat presei regionale că intenționează să traseze un nou drum cu o nouă echipă în cei doi ani care i-au mai rămas din acest mandat.

Clasa politică și presa se așteptau ca noul șef al guvernului, precum și o bună parte din membrii săi să fie mai aproape de o logică ecologistă, după alegerile locale de duminica trecută, când verzii au câștigat categoric primăriile marilor orașe, iar încetarea colaborării cu Édouard Philippe pare să fie rezultatul unui lung șir de divergențe între cei doi lideri, pe fondul tensiunilor sociale grave, care au marcat mandatul lui Macron.


Fostul premier francez Francois Fillon merge la pușcărie

Rezultate surprinzătoare după alegerile din Franța. Partidul care s-a ridicat uluitor