Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate şi Corupţiei (OCCRP) afirmă că un jurnalist din cadrul acestei organizaţii a achiziţionat în luna iunie un lansator de grenade (RPG) de la o grupare de tip mafiot din Chişinău.

Dealerul este unul dintre cei mai vechi și temuți lideri interlopi din Republica Moldova. I se spune “Vanea Pisateli”, are 42 de ani, iar numele său real este Ion Anton Druță. OCCRP afirmă, citându-l pe Ion Druţă, un membru al grupării, că arma provine de la Armata a 14-a rusă. O unitate din cadrul acesteia este staţionată de 20 de ani pe teritoriul regiunii separatiste moldovene Transnistria, relatează riseproject.ro.

Potrivit Proiectului, acest episod demonstrează cât de uşor îşi pot procura separatiştii armament. Jurnalişti de la OCCRP afirmă că i-au cerut lui Druţă să le procure 30 de pistoale ruseşti, cinci RPG-uri şi muniţie, în valoare totală de 29.000 de euro, iar acesta a cerut o săptămână pentru a procura armamentul. "Cererea este foarte mare acum. Din cauza conflictului armat din Ucraina toată lumea caută arme", a declarat el, citat de jurnalişti. Proiectul precizează că a obţinut ca această "comandă" să fie livrată direct pe teritoriul Ucrainei, în apropiere de Odesa.

De asemenea, există temeri că Republica Moldova riscă să se confrunte cu o situaţie similară. Liderul regiunii separatiste proruse moldovene Transnistria Evgheni Şevciuk a declarat într-un interviu pentru Euronews că doreşte un "divorţ civilizat" cu Chişinăul.

OCCRP a contactat iniţial gruparea din care face parte Druţă în cadrul unei investigaţii mai ample asupra unei reţele de asasini plătiţi. Ulterior Druţă l-a contactat pe un jurnalist din cadrul grupului şi i-a adus un RPG în schimbul sumei de 1.000 de euro.

Te-ar putea interesa și: