UPDATE

Într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe informează că cetățenii români vor putea reveni în țară pe traseele rutiere indicate de autoritățile ungare, urmând să fie redirecționați către următoarele patru puncte de frontieră: Nădlac 1, Nădlac 2, Borș și Cenad.

MAE mai precizează că este vorba de o masură unică, posibilitatea de tranzitare a Ungariei dinspre Austria, în vederea revenirii în România, fiind valabilă doar în acest interval.

Totodată, ministerul face apel la cetățenii români să dea dovadă de calm și responsabilitate, să urmeze cu atenție instrucțiunile autorităților ungare și regulile rutiere astfel încât să revină în siguranță în țară.


Șeful diplomației de la Budapesta, Peter Szijjarto, a anunțat pe Facebook că frontiera se va deschide o singură dată în cursul nopţii de marţi spre miercuri, la solicitarea miniştrilor de externe român şi bulgar!

„Prioritatea noastră este sănătatea ungurilor. Acesta este scopul măsurilor de protecţie a frontierelor”, a subliniat Szijjarto. Totuși, la insistențele omologilor din România și Bulgaria, ministrul de Externe maghiar a acceptat să permită crearea unui culoar de tranzit pentru cele aproape 4000 de persoane blocate în Austria, la granița cu Ungaria.

Peter Szijjarto le atrage atenția românilor și bulgarilor că nu trebuie să își facă un obicei din a mai tranzita Ungaria, atât timp cât țara se află sub „carantină”. „Ne aşteptăm de la autorităţile austriece să menţină ordinea de partea austriacă a graniţei şi să le permită cetăţenilor ungari şi transportului de mărfuri să folosească punctul de trecere”, a mai completat Szijjarto.

Reamintim că Ungaria şi-a închis de marţi frontierele pentru cetăţenii străini, permiţând doar maghiarilor să mai intre în ţară.

Conform postului public de televiziune M1, românii și bulgarii au blocat punctul de trecere Hegyeshalom, de la graniţa cu Austria, pentru a convinge autorităţile să deschidă frontiera.

La Hegyeshalom s-au format cozi de 20 km de maşini şi camioane, iar şoferii trebuie să aştepte chiar și trei ore pentru a intra în Ungaria, informează poliţia naţională.