Economia va fi principala temă de dezbatere în campania pentru prezidenţialele din Statele Unite, din noiembrie, iar asta îl nelinişteşte pe Barack Obama, actualul lider de la Casa Albă. Cu o rată a şomajului de 8,2 la sută şi o creştere în scădere, de doar 1,5 procente în prima jumătate a anului, economia americană gâfâie în continuare. Criza din Europa îngreunează şi mai mult planurile administraţiei democrate de a relansa creşterea.
"Europa rămâne o provocare. Vom avea parte în umrătoarele luni de noi obstacole", a avertizat Obama într- un discurs rostit la New York. "Nu cred că europenii vor lăsa moneda unică să se prăbuşească, dar vor trebui să ia măsuri decisive", a adăugat el. Nu este prima dată când Obama cere oficialilor europeni să acţioneze rapid pentru combaterea crizei cu efecte peste Ocean. Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, s-a deplasat zilele acestea în Germania pentru a discuta cu oficialii de la Berlin despre măsuri coordonate de redresare economică.
Orice dezechilibru în Europa are efecte în SUA pentru că UE este principalul partener comercial al Americii, cu schimburi anuale de peste 450 de miliarde de euro. Cele două economii reprezintă aproape jumătate din PIBul mondial iar schimburile comerciale dintre ele circa o treime din totalul înregistrat la nivel mondial.
Mulţi analişti cred că, în funcţie de deznodământ, criza din Europa ar putea decide şi viitorul preşedinte american. În sondaje, Obama conduce la mică diferenţă în faţa republicanului Mitt Romney, astfel că orice alte turbulenţe economice i-ar putea fi fatale actualului lider. Pentru Obama, veştile economice proaste nu se opresc aici. Cea mai gravă secetă din ultimele decenii care afectează jumătate din teritoriul american va duce la o creştere a preţurilor nu doar în SUA, ci şi în restul lumii.