Cristian Preda crede că s-ar impune un Congres al PMP: "Vom avea probabil, probabil, un Congres şi în cadrul Congresului sunt convins că se vor confrunta diferite lecturi ale situaţiei politice prezente şi vor fi trase concluziile".

Întrebat, la RFI, dacă ar fi tentat să candideze pentru funcţia de preşedinte al PMP, Preda a răspuns: "Dacă va fi un Congres, eu voi candida pentru o poziţie în sânul conducerii partidului, pentru că impresia mea e că aş putea juca un rol politic în România, chiar dacă va trebui să fac în continuare naveta la Bruxelles şi la Strasbourg ca deputat. Mă voi angaja într-un asemenea efort, însă aştept să stabilim o dată a Congresului şi în momentul în care se va stabili data, voi explica în ce fel văd lucrurile".

"Mi-aş dori în orice caz să avem un asemenea Congres şi să avem o formulă de conducere suplă, care să permită să construim acum în perspectiva anului 2016. Obiectivul nostru este legat de alegerile locale din 2016 şi de cele generale din acelaşi an şi va trebui în aceşti doi ani să construim la nivelul întregului teritoriu, vom avea avantajul unui interval de timp mult mai lung decât ce a fost acum, în ultimele luni, când totul a fost făcut contra-cronometru şi construcţia organizaţională şi mobilizarea electorală", conchide europarlamentarul PMP.