Fostul preot Cristian Pomohaci a scăpat de închisoare, în schimbul plății unei sume de 40.000 de legi, potrivit deciziei Tribunalului Mureș. În dosarul în care bărbatul a fost judecat pentru evaziune fiscală, instanța a decis că este vinovat, însă poate achita amenda de 40.000 de lei, potrivit unei prevederi legislative aprobate, recent, de președintele Klaus Iohannis.

Noua prevedere legislativă arată că, în schimbul plății prejudiciului și a unei amenzi, evazionistul poate scăpa de închisoare. Legea a fost inițiată de către fostul deputat al PSD Cătălin Rădulescu. Șeful statului nu a retrimis-o în Parlament, ci a promulgat-o la finalul lunii martie, intrând în vigoare luna trecută.

Cum a profitat Pomohaci de noile prevederi legislative

Acuzațiile de evaziune fiscală în ceea ce-l privește pe Cristian Pomohaci au fost înaintate după ce, timp de câțiva ani de zile, fostul preot nu a plătit impozit la stat pentru sumele obținute în urma închirierii mai multor imobile. În fața procurorilor de caz, Pomahaci și-a recunoscut vina și a achitat un prejudiciu în valoare de 28.000 de euro.

Inițial, Cristian Pomahaci s-a ales cu un an de închisoare cu suspendare, după care, odată cu intrarea în vigoare a legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, controversatul preot a cerut instanței aplicarea legii care îl favoriza.

Prin urmare, Cristian Pomahaci a plătit o amendă și a scăpat și de condamnarea la un an de închisoare cu suspendare.

Ce a decis Tribunalul Mureș

„Solutia pe scurt: Admite cererea privind constatarea intervenirii unei legi penale noi formulată de petentul condamnat Pomohaci Cristian Dorin (…) Constată intervenirea legii penale mai favorabile raportat la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere, aplicată petentului condamnat pentru comiterea infractiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…) dispune înlocuirea pedepsei aplicate petentului condamnat cu aplicarea unei pedepse constând în 200 de zile de amendă reprezentând 200 lei/zi respectiv 40.000 lei amendă”, se arată publicat pe portalul instanțelor.

Instanța a subliniat și prevederile legislative recent promulgate: „În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda”.

Bărbatul este, însă, vizat în continuare de noi acuzații. Un grup de credincioși susțin că fostul preot poartă și acum haine bisericești. Aceștia spun că, deși a fost dat afară de BOR, Pomahaci mai ține slujbe și acum. Dacă acuzațiile cetățenilor sunt veridice, fostul preot va plăti scump.