Cristian Diaconescu, candidatul PSD la Primăria Capitalei

Cristian Diaconescu, candidatul PSD la Primăria Capitalei

Vicepreşedintele PSD a acceptat azi să intre în cursa pentru ocuparea fotoliul de primar general al Bucureştiului. Nominalizarea lui Diaconescu a fost acceptată, cu unanimitate de voturi, de Comitetul Executiv. Aceasta a fost soluţia salvatoare a formaţiunii politice, care în ultimele săptămâni s-a zbătut să scoată la înaintare candidatul potrivit pentru a concura cu Vasile Blaga (PD-L) şi cu Ludovic Orban (PNL). Iniţial, s-a anunţat că PSD îl va arunca în luptă pe Miron Mitrea. Candidaţi "siguri" au mai fost şi Marian Vanghelie şi Sorin Oprescu.

La finalul votului, preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat: "De azi putem să spunem că avem primar. Habemus primar". El i-a mulţumit lui Cristian Diaconescu pentru gestul de devotament şi de implicare în interesul partidului.

Diaconescu: "Voi pune tot sufletul în această candidatură"

Noul candidat al PSD pentru Bucureşti, Cristian Diaconescu a spus, imediat după ce a fost validat unanim de CEx drept candidat, că va pune "toată capacitatea şi tot sufletul" în această candidatură pentru a câştiga Primăria Bucureştiului, "care nu a fost niciodată a stângii, dar care nu a fost niciodată atât de aproape de a fi câştigată de stânga".

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristian Diaconescu a declarat că va lucra cu preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, şi cu coordonatorul campaniei naţionale şi pe Capitală, Miron Mitrea.

"Fiţi siguri că vom reuşi să avem un rezultat care să ne facă mândri şi pe noi şi pe bucureşteni şi să putem spune că semnalul politic vine şi de la Bucureşti", a mai spus el.

Vanghelie a confirmat tandemul

Marian Vanghelie a declarat după decizia candidaturii lui Cristian Diaconescu că va face tandem cu Diaconescu şi că, în acest mod, s-a ales soluţia cea mai bună pentru a câştiga alegerile la Primăria Bucureşti.

"A fost o competiţie corectă în interiorul PSD. Noaptea trecută am hotărât soluţia optimă. Eu şi Cristian Diaconescu am decis aseară candidatul. Sunt sigur că şi Sorin Oprescu va fi alături de noi. Nu cred că Sorin Oprescu va candida independent", a spus Marian Vanghelie.

El va candida pe listele de consilieri generali pentru ca, în eventualitatea în care senatorul câştigă, el să fie viceprimar, dar va candida şi pentru primăria sectorului 5. Vanghelie susţine că va hotărî apoi cu ce va rămâne, arătându-se încrezător că are toate şansele la sectorul cinci, deşi neoficial, apropiaţi ai săi se tem că va pierde.

Oprescu: După ce cazi din pom, stai şi te gândeşti

Senatorul PSD Sorin Oprescu a declarat că va mai reflecta asupra posibilei sale candidaturi independente la Primăria Generală - în contextul nominalizării oficiale a lui Cristian Diaconescu - având în vedere că, "după ce cazi din pom, stai şi te gândeşti".

"Am să mă sfătuiesc cu echipa mea, cu oamenii din jurul meu, care mă cunosc. Important este să se ţină seama de bucureşteni", a completat Oprescu, citat de Mediafax.

Despre desemnarea oficială şi validarea lui Cristian Diaconescu drept candidat al PSD la Primăria Generală, parlamentarul a spus că a fost "cronica unei candidaturi anunţate", însă a avut şi cuvinte de apreciere la adresa vicepreşedintelui PSD.

"Cristian Diaconescu este un reputat jurist, diplomat, o persoană carismatică, dinamică, care poate susţine o bătălie electorală importantă", a mai declarat, senatorul PSD.

Blaga: Am mai multă experienţă administrativă decât Diaconescu

Candidatul PDL la Primăria Capitalei, Vasile Blaga, a declarat că are mai multă experienţă administrativă faţă de contracandidatul său din partea PSD, Cristian Diaconescu, la fel cum are mai multă experienţă în infrastructură decât "celălalt candidat" care se anunţa din partea PSD.

"Am mai multă experienţă administrativă decât domnul Cristian Diaconescu, pe care, de altfel, îl respect", a precizat Vasile Blaga. El a completat că are o "mult mai mare" experienţă în domeniul infrastructurii faţă de "celălalt candidat, care se anunţa" din partea PSD. "Am 29 de ani de experienţă în administraţie şi în a construi", a spus Blaga.

Orban: Diaconescu este potrivit pentru saloanele diplomatice

Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei a declarat astăzi că Cristian Diaconescu este pus împotriva voinţei sale să plătească toate oalele sparte de PSD în Bucureşti, dar şi oalele sparte în interiorul PSD-ului.

"Cred că nu este omul potrivit la locul potrivit şi că pleacă din start cu un mare handicap (...) Îl compătimesc, sincer, pentru că a ajuns practic să fie un candidat de avarie, pus pe ultima sută de metri. S-a văzut, că din cauza jocurilor de culise, nu se poate desemna un candidat susţinut de întreg PSD", a mai precizat Orban.

"Diaconescu este un om mai potrivit pentru saloanele diplomatice, pentru recepţii, decât pentru conducerea Bucureştiului", a conchis Ludovic Orban. CV Date personale:

Data şi locul naşterii: 02.07.1959, Bucureşti Starea civilă: casatorit

Studii: 1979-1983 - Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti; 1992 - Cursuri de specializare ale Centrului pentru prevenirea conflictelor în domeniul măsurilor pentru creşterea încrederii şi securităţii în Europa; 1999 - Doctorand al Facultăţii de Drept - Universitatea Bucureşti

Activitate ştiinţifică: 1993 - Cadru didactic asociat la catedra de Drept Internaţional Public, Universitatea "Hyperion" din 1995 - Membru fondator în Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare 1996-1997 - Secretar ştiinţific al ADIRI din 1997 - Profesor, Colegiul Naţional de Apărare 1998-2000 - Profesor, IRDI 2004 - Cadru didactic al Universităţii "Spiru Haret", Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene;

Funcţii deţinute în guvern:

decembrie 2000-ianuarie 2004 - Secretar de Stat pentru Afaceri Bilaterale, Ministerul Afacerilor Externe Negociator şef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene şi pentru Tratatul politic de bază între România şi Federaţia Rusă, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei ianuarie 2004-martie 2004 - Secretar de Stat pentru Afaceri Europene, MAE martie 2004-decembrie 2004 - Ministrul Justiţiei

Alte informaţii

1983-1985 - Judecător, Judecătoria Sectorului Agricol Ilfov; 1985-1989 - Judecător, Judecătoria Sectorului 4, Tribunalul Municipiului Bucureşti; 1989-1990 - Inspector de specialitate în Ministerul Justiţiei; 1990-1993 - Diplomat în Delegaţia Permanentă, ulterior Misiunea Permanentă a României la OSCE; 1993-1995 - Coordonator al secţiei de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE din MAE; 1995-1996 - Diplomat, Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena, adjunct al şefului misiunii pentru domeniile politico-militar şi de securitate ale OSCE; 1996-1997 - Diplomat în Direcţia OSCE din MAE; 1997-1998 - Director al Direcţiei OSCE şi de Cooperare cu Structurile Subregionale din MAE; 1998-2000 - Director general al Direcţiei Generale Juridice şi Consulare din MAE; Negociator şef pentru tratatele şi acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protecţia minorităţilor şi readmisia, precum şi în domeniul măsurilor de creştere a încrederii şi securităţii în Europa; Şef de delegaţie la reuniunile privind Dimensiunea Umană a OSCE, Comisia privind Drepturile Omului la Geneva, Comisia Dunării etc. mai-decembrie 2000- Secretar general adjunct al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră(OCEMN) şi ambasador en pied în această organizaţie.

Tot astăzi, într-un show organizat la Sala Palatului, au fost prezentaţi "Cei şapte magnifici" - candidaţii Partidului Democrat Liberal la Primăria Bucureştiului şi cele şase sectoare.

Vom reveni cu amănunte.

CITIŢI ŞI Diaconescu, judecător pe uliţă

PSD caută, Diaconescu refuză

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:18