Evenimentul Zilei > Actualitate > Cristian Borcea, audiat în dosarul dezafilierii Universității Craiova
Cristian Borcea, audiat în dosarul dezafilierii Universității Craiova

Cristian Borcea, audiat în dosarul dezafilierii Universității Craiova

Cristian Borcea, fost președinte executiv al clubului de fotbal Dinamo, a fost adus miercuri de la penitenciar la Curtea de Apel București, unde a fost audiat în calitate de martor în dosarul dezafilierii ilegale a Universității Craiova.

În declarația dată în fața instanței, Borcea a spus că a participat la ședința Comitetului Executiv al FRF din 8 iulie 2011, unde a expus situația litigiului dintre cluburile Dinamo și Pandurii Târgu Jiu cu privire la jucătorul Ilie Iordache. Dinamo câștigase toate litigiile cu Pandurii la comisiile Federației, însă clubul din Târgu Jiu deschisese proces în instanța civilă și solicita să nu plătească o clauză de reziliere a jucătorului în valoare de un milion de euro.

Borcea a precizat că l-a întrebat atunci pe Adrian Stângaciu, juristul FRF, dacă acțiunea în instanță este regulamentară, iar acesta i-a transmis că nu este compatibilă cu regulamentele FIFA și UEFA, scrie Agepres. 

"Adrian Stângaciu mi-a zis și de un alt litigiu, cel cu Universitatea Craiova, care a formulat o acțiune în civil, însă eu nu eram interesat de acest litigiu", a precizat Borcea.

În timpul procesului, Mircea Sandu a intervenit și l-a întrebat pe Borcea care sunt consecințele acțiunilor introduse la instanțele civile de cluburile Pandurii și Universitatea Craiova.

"Stângaciu ne-a comunicat că au fost încălcate anumite articole și paragrafe din normele FIFA și UEFA", a răspuns Borcea.

Întrebat de judecător cum s-a ajuns la cuvântul "excludere", Borcea a declarat: "Adrian Stângaciu a spus că pentru acele acțiuni, cluburile riscă excluderea conform statutului. Atunci a intervenit Mitică Dragomir: 'Fraților, ne nenorocim! Rămânem fără bani și se anulează contractul cu televiziunile, nu mai vin bani la fotbal și fotbalul românesc moare' . Dragomir a solicitat ca excluderea să fie ultima soluție. La solicitarea lui Mircea Sandu, s-a pus în discuție trimiterea a două adrese către cluburi, prin care li s-a dat un termen în care să renunțe la acțiunile pe care le-au formulat în fața instanțelor. Propunerea a fost acceptată de membrii Comitetului Executiv, însă nu pot preciza dacă au fost și emise adresele, pentru că a doua zi eu am plecat în SUA, unde am stat 7 — 8 luni. (…) Dumitru Dragomir nu m-a influențat niciodată în exprimarea unui vot (…) Eu am exprimat voturile conform propriei conștiințe, nefiind influențat în niciun fel de Mircea Sandu sau Dumitru Dragomir".

Cristian Borcea se află închis la Penitenciarul Jilava, unde execută o condamnare de 6 ani și 4 luni închisoare primită în dosarul transferurilor din fotbal.

Fostul președinte al Federației Române de Fotbal Mircea Sandu și fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir au fost condamnați de Tribunalul București, în iunie 2016, la câte trei ani închisoare cu suspendare în dosarul dezafilierii ilegale a Universității Craiova.

Potrivit deciziei tribunalului, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost obligați să plătească în solidar cu FRF și LPF despăgubiri către SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA în valoare de 1.084.592.000 lei (aproximativ 240 milioane euro).

Decizia nu este definitivă, fiind atacată cu apel.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: