– Evenimentul Zilei: De ce v-ați întâlnit cu dl Orban și cu dl Blaga?

Crin Antonescu: În luna mai, dl. Orban a avut amabilitatea de a mă invita personal la aniversarea partidului. Nu am putut atunci, am trimis un mesaj, și am exprimat dorința de a ne reîntâlni, să stăm de vorbă, pur și simplu. Dacă nu greșesc, nu mai făcusem asta din 2014, de la momentul retragerii mele din fruntea PNL, din politică. I-am spus că atunci când trec prin București îi anunț. Am venit săptămâna trecută în București, l-am sunat. A doua zi m-a invitat și ne-am întâlnit. Când am avut acea întâlnire, am avut plăcerea să-l întâlnesc și pe dl. Vasile Blaga. Pentru mine a fost o întâlnire foarte plăcută. M-am bucurat foarte mult. Am o părere excelentă despre Vasile Blaga și avem o relație foarte bună, cred eu, și am făcut niște lucruri împreună, și, pur și simplu, tot așa, de ceva ani nu ne mai întâlniserăm. A fost o discuție privată între trei colegi, trei oameni care se cunosc din politică de peste 20 de ani, ca să nu zic 25, foști președinți ai partidului și președintele în exercițiu. Nu a fost ceva programat întâlnirea în trei. Din punctul meu de vedere, a fost o întâmplare fericită.

– Cum caracterizați activitatea PNL?

– De vreme ce eu nu am o responsabilitate în viața politică românească sau în interiorul partidului, mi se pare corect să las partidul, cu președinte lui, cu vocile lui, cu liderii lui, să exprime poziții. Chiar este datoria lor să polemizeze dacă este cazul. Eu nu vreau să influențez sau să contaminez o discuție care nu mai este a mea.

– Candidați la europarlamentare?

– Nu. Trebuie să vă spun foarte clar că la întâlnirea în trei, cu dl. președinte Orban, cu dl. președinte Blaga, la care eu am participat, nici dl Orban nu mi-a făcut mie vreo propunere, nicio dl Blaga în acest sens, nici nu a cerut nimic, nici dl Blaga, nici eu nu am solicitat așa ceva și nici nu am avut vreo discuție despre așa ceva. În ceea ce mă privește, vorbesc acum doar despre mine, așa cum am spus, nu sunt interesat de viitoare poziții politice.

– Cu ce vă ocupați acum?

– Astea sunt lucruri strict de natură privată. Nu fac obiectul interesului public. Nu este nimic spectaculos, nu este nimic pasionant. Deci nu pierdeți nimic. Ce pot să vă spun este că nu îmi lipsește deloc viața politică. Nu înseamnă că nu îmi pasă. Sunt solidar cu dl. Orban și cu toți cei care conduc partidul, pentru că știu prin ce trec, am trecut și eu prin asta, știu că nu-i ușor.

– Un mesaj pentru PNL doriți să transmiteți?

– Eu cred că PNL are nevoie în continuare, categoric, și de vechii politicieni. De exemplu, de oameni ca Vasile Blaga și Ludovic Orban și de atâția oameni din interiorul PNL chiar dacă nu sunt în cele mai bune relații. Ceea ce vine, adică generațiile mai tinere, în care atâția ne-am pus speranța, nu este de natură să ne facă să spunem că , pentru că, ceea ce vine, din păcate, cu excepțiile de rigoare care or fi, este sub nivelul a ceea ce a fost. Și în sensul acesta, le spun să strângă rândurile în jurul unor idei care se găsesc în portofoliul PNL. Să facă o echipă și să câștige. Încă o dată salut și raportarea președintelui la foști conducători ai PNL și la toți foștii colegi, trecuți și actuali. Salut și intenția absolut de salutat din punctul meu de vedere a lui Vasile Blaga de a se reangaja în prima linia a luptei politice.

– Să ne mai așteptăm că mai veniți la București și pentru alte întâlniri?

– Oricând, cu mare plăcere, la București sau oriunde în altă parte. Vreau să spun, ca să fie limpede, cu Ludovic Orban am fost, chiar dacă în anumite momente pe poziții diferite, am fost alături peste 25 de ani. Cu Vasile Blaga am fost ani și ani de zile adversari dar împreună cu Vasile Blaga am făcut, nu în 5 minute, dar în jumătate de oră, o înțelegere politică onestă și trainică, foarte spectaculoasă, deși foarte contestată, și anume fuziunea celor două partide. Vasile Blaga, dincolo de faptul că este un excelent organizator, asta recunoaște toata lumea, este un om de cuvânt, și asta este foarte rar în politică în general și în politica din România în particular. În orice caz, în orice prilej, pot fi un partener de dialog pentru ei, în măsura posibilităților și a unei cauze comune le pot da, oricând o mână de ajutor dacă se poate spune așa, de la poziția mea sau din afara politici.