Evenimentul Zilei > Justitie > Crimă la Gura Șuții. Proces greu pentru părinții Adrianei. Statul sau rudele pedofilului?
Crimă la Gura Șuții. Proces greu pentru părinții Adrianei. Statul sau rudele pedofilului?

Crimă la Gura Șuții. Proces greu pentru părinții Adrianei. Statul sau rudele pedofilului?

Cercetările în cazul dramatic al fetiței Mihaela Adriana Fieraru, în vârstă de numai 11 ani, violată și ucisă, vinerea trecută,  de un cetățean olandez sunt continuate de anchetatorii români, chiar dacă principalul suspect în acest caz, Johannes Visscher, s-a sinucis.

Avocații consultați de EVZ susțin că șansa de a putea obține compensații în urma acestei tragedii este un proces civil îndreptat fie împotriva familiei olandezului, fie împotriva Statului Român.

Teribila tragedie care a lovit familia Adrianei Fieraru, fetița de 11 ani, din localitatea Gura Șuții, județul Dâmbovița, ar putea avea o compensație prin inițierea unui proces fie împotriva familiei olandezului, fie împotriva Statului Român, însă doar după finalizarea anchetei penale.

Mai mulți avocați consultați de EVZ au explicat ce se poate întâmpla cu dosarul penal și ce șanse au părinți micuței de a obține o sentință favorabilă în instanță.

„Chiar și după moartea presupusului autor, anchetatorii trebuie să stabilească, cu exactitate, dacă acesta a săvârșit fapta și nu altcineva. Se pot verfica eventuali complici și ancheta poate să mai dureze. Abia după aceea familia poate iniția un proces civil împotriva familiei autorului sau, eventual, împotriva polițiștilor, dacă se constată că aceștia nu au luat măsuri pentru prinderea autorului”, susține avocatul Tonel Pop.

Cum poate fi clasat dosarul

Despre acest caz, avocatul Adrian Cuculiș a declarat, pentru EVZ, că este o certitudine faptul că dosarul deschis pe numele pedofilului Johannes Visscher va fi clasat. „Dosarul cu privire la fapta de omor calificat, cum este în cazul crimelor de la Caracal, nu se va închide, pentru că fapta există și trebuie găsit un vinovat. Se pune problema în felul următor: dacă vorbim despre niște persoane care dădeau informații, făceau parte dintr-o rețea care se ocupa cu racolarea, cu identificarea persoanelor vulnerabile, în vederea răpirii, sechestrării etc., atunci se fac verificări pe acest aspect. Însă, strict cu privire la persoana olandezului, dosarul se va clasa, dacă nu se vor găsi alte indicii, că ar fi fost ajutat, că ar fi fost și alte persoane cu el, când a răpit-o pe fetița. Asta pentru că nu există niciun fel de persoană care să fie trasă la răspundere”, susține Adrian Cuculiș.

Avocatul a adăugat că Parchetul are obligația, dacă nu identifică altă persoană care să fie trasă la răspundere, de a clasa dosarul.

„Codul penal spune foarte clar: la decesul persoanei învinuite – olandezul era învinuit, nu un simplu suspect- dosarul se închide. Dacă Parchetul nu reușește, prin demersurile întreprinse, să facă dovada că altcineva ar putea fi complice, prin orice fel de formă, atunci dosarul se va clasa”, a adăugat Adrian Cuculiș.

Ce șanse are familia într-un proces civil

Legat de șansele familiei în cadrul unui process civil, Adrian Cuculiș  a precizat: „Latura civilă a dosarului nu există și nu se rezolvă, pentru că se clasează, iar instanța, mă rog, parchetul nu vor avea pe cine să tragă la răspundere. În schimb, dacă se va constanta prin încheierea de clasare că într-adevăr fata a fost omorâtă, se va constanta prin aceeași ordonanță de clasare cum s-au întâmplat lucrurile, fără să fie însă trasă la răspundere o anumită persoană, pentru că, repet, nu are cine, atunci statul român, dacă familia va dori, ar putea fi tras la răspundere într-o instanță civilă.

Ca precedent este cauza CEDO dată împotriva Poloniei cu privire la nerespectarea statului polonez a prevederilor de garantare și protejarea a vieții și a integrității persoanei, prevederi din Constituție.”, a conchis avocatul.

La rândul ei, avocata Ingrid Mocanu a precizat, pentru EVZ, că familia se poate constitui ca parte civilă pornind o acțiune împotriva familiei olandezului. „Împotriva Statului este foarte greu spre imposibil ca familia fetiței să acționeze. Ar trebui să acționeze împotriva celor care au avut, prima oară, la dispoziție plângerea, dosarul, deci împotriva organelor de anchetă”, a precizat Ingrid Mocanu.

Tragedia din Dâmbovița

Mihaela Adriana Fieraru a fost gasita decedată, duminica trecută, pe un câmp de pe raza comunei Produlești.

Micuța nu s-a mai întors acasă, după ce please, vineri, de la școală.

Johannes Visscher, olandezul suspectat că a omorât-o, s-a sinucis, luni, în Olanda, după ce a intrat cu mașina într-un camion.