Crescătorii de oi și capre își pot cere subvențiile până pe 18 mai

Crescătorii de oi și capre își pot cere subvențiile până pe 18 mai

Crescătorii de ovine şi caprine pot depune, până la data de 18 mai 2012, cererile pentru obţinerea subvenţiei pe cap de animal din bugetul naţional, a anunţat, astăzi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

"Crescătorii de animale sunt aşteptaţi să depună cererile de solicitare a primei pe cap de animal speciile ovine/caprine din cadrul plăţilor naţionale directe complementare - sectorul zootehnic, în perioada 9 aprilie - 18 mai 2012", se arată într-un comunicat al APIA.

Plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic se acordă producătorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploatează animale de producţie, identificate şi înregistrate în sistemul naţional. Astfel, beneficiarii trebuie să fie înscrişi în Registrul Naţional al Exploataţiilor al ANSVSA, dar şi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare (Registrul Unic de Identificare) şi să solicite cererea pretipărită la centrul judeţean/local al APIA. Cererea trebuie să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite, viză care atestă efectivele de ovine/caprine pentru care se poate solicita primă.

Ferme de minimum 50 de oi sau 25 de capre

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, efectivul din exploataţie trebuie să fie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie 2012, iar efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită prima să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 20 august 2012.

Animalele pentru care solicită primă să fie înregistrate în RNE şi identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi număr unic de identificare a animalului în cazul animalelor născute începând cu data de 1 ianuarie 2010 şi cu două crotalii auriculare simple, ambele conţinând acelaşi număr de identificare a animalului, în cazul animalelor născute înainte de 1 ianuarie 2010.

Unde se depun cererile

Potrivit APIA, cererile pot fi completate şi online prin accesarea site-ului www.apia.org.ro, pentru producătorii agricoli care solicită prima pe cap de animal pentru un efectiv mai mare de 500 capete femele ovine/caprine. Suma alocată în acest an din bugetul naţional pentru crescătorii de ovine va fi aprobată în toamna acestui an, după finalizarea controalele efectuate de APIA şi stabilirea numpărului de animale eligibile la plată.

Pentru anul 2011, numărul animalelor eligibile la plată (ovine/caprine) a fost de 7.465.401 capete. Suma totală autorizată la plată a fost de 295 milioane lei, iar cuantumul de 40 lei/cap de ovina/caprină.