După ce vara trecută au fost descoperite trei asemenea găuri gigantice în regiunea Yamal, din nordul Rusiei, oamenii de știință au dezvăluit că fenomenul are o amploare mult mai mare decât se credea.

Astfel, profesorul Vasili Bogoiavlenski, director adjunct al Institutului de Petrol și Gaze din Moscova, a declarat că cele mai recente imagini luate din satelit arată că, pe lângă cele două cratere descoperite de curând și care s-au transformat în lacuri, alte 20 de mini-cratere s-au format în zona artică.

"Am identificat, până în prezent, șapte cratere în zona artică, dintre care cinci sunt în peninsula Yamal, altul în regiunea autonomă Yamal, iar cel de-al șaptelea se află în nordul regiuni Krasnoiarsk, lângă peninsula Taimir. Avem coordonatele exacte pentru patru dintre ele, celelalte fiind zărite de crescătorii de reni din zonă. Dar sunt sigur că mai sunt multe altele in Yamal, doar că trebuie să le căutăm. E ca în cazul ciupercilor, dacă ai găsit una, cu siguranță mai sunt și altele în apropiere. Cred că mai există încă 20-30 de cratere neidentificate încă", atrage atenția cercetătorul rus.

Bogoiavlenski mai spune că echipele de cercetători s-ar putea confrunta cu o serie de probleme grave de siguranță în timpul misiunilor de explorare a acestor cratere, motiv pentru cercetările se rezumă, momentan, la studierea imaginilor din satelit. 

Potrivit acestor fotografii, lângă celebrul crater de lângă Bovanenkovo sunt vizibile două "obiecte" bizare.