Evenimentul Zilei > Justitie > CRAIOVA. Nu e banc! Poliţia locală a câştigat un proces cu Poliţia Rutieră
CRAIOVA. Nu e banc! Poliţia locală a câştigat un proces cu Poliţia Rutieră

CRAIOVA. Nu e banc! Poliţia locală a câştigat un proces cu Poliţia Rutieră

În urmă cu un an, poliţiştii de la Rutieră i-au suspendat permisul unui agent al Poliţiei Locale Craiova, care nu ar fi acordat prioritate pietonilor

Un agent al Poliției Locale Craiova a câștigat procesul cu polițiștii de la Rutieră, care, în urmă cu un an, i-au reținut permisul pentru că nu ar fi acordat prioritate de trecere pietonilor, informează colegii de la ziarul oltenesc Gazeta de Sud. Instanța de judecată a reținut că polițistul local se afla în misiune, așa că pietonii erau obligați să acorde prioritate autovehiculului Poliției Locale, nu invers. Astfel, pe 21 iunie, anul trecut, pe internet au apărut mai multe imagini în care se observa că un echipaj al Poliţiei Rutiere a tras pe dreapta, pe bulevardul 1 Mai din Craiova, un Volks-wagen aparținând Poliției Locale Craiova. Întrebați de presa locală despre această situație, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au precizat că „maşina Poliţiei Locale se îndrepta către sediul instituţiei, pe bulevardul 1 Mai, iar şoferul nu a acordat prioritate de trecere unor pietoni. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu avertisment şi i s-a reţinut permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile“.

Chestii, socoteli

În schimb, conducerea Poliţiei Locale a susținut că autovehiculul în cauză se afla în misiune, cu girofarurile pornite, așa că avea prioritate de trecere. „Microbuzul Poliţiei Locale, inscripţionat, se afla în misiune, cu girofarurile pornite. În maşină se aflau câteva persoane care fuseseră ridicate din pieţele craiovene, acolo unde făceau comerţ neautorizat cu haine second-hand. În maşină se afla şi marfa acestora. În raportul pe care l-a prezentat colegul meu, acesta a spus că nu i s-a înmânat niciun proces-verbal şi nu i s-a comunicat nicio sancţiune. I s-a spus că poate să plece. Dacă i se va da vreo sancţiune, colegul meu are posibilitatea să o conteste“, a declarat la acea vreme Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova. Cele susținute de directorul Mateescu, cum că polițistul local nu a fost sancționat pe loc, au fost confirmate ulterior și de IPJ Dolj. „Şoferul nu a primit avetismentul şi nu i s-a reţinut permisul de conducere în acel moment, pentru că se afla în misiune şi pentru că în maşina pe care o conducea se aflau mai multe persoane bănuite de fapte ilegale. Agentul care l-a oprit în trafic îi va comunica telefonic sancţiunea, iar şoferul va primi prin poştă procesul-verbal“, au mai precizat atunci polițiștii doljeni.

Instanța i-a dat dreptate polițistului local

Polițistul local sancțio-nat, Claudiu Tănasie, a cerut în instanță anularea procesului-verbal prin care i-a fost reținut permisul. Acțiunea sa a fost înregistrată pe 11 iulie 2017 pe rolul Judecătoriei Craiova, instanță care s-a pronunțat în decembrie. Judecătorii craioveni au admis plângerea formulată de agentul Tănasie și a dispus anularea procesului-verbal. „Anulează procesul-verbal de contravenţie seria PDJX, nr. 0118140 din 21.06.2017 emis de IPJ Dolj – Biroul Rutier. Exonerează petentul Tănasie Claudiu de sancţiunile aplicate şi de măsurile complementare luate. Obligă intimatul IPJ Dolj să restituie petentului permisul de conducere reţinut“, se arată în hotărârea instanței.