Credinciosii ortodocsi pe stil vechi au petrecut pe cinste in statiunile montane de pe Valea Prahovei.
In satele din Delta Dunarii, localnicii respecta cu sfintenie traditia care spune ca toti cei care au tinut post nu beau si nu mananca nimic, cu exceptia unei cantitati mici de apa, pana cand apare prima stea pe cer, care semnifica astrul ce a calauzit Magii spre locul sfant unde s-a nascut Iisus. Odata cu aparitia primei stele, incep si festivitatile.
In mod traditional, „Cina sfanta” din Noaptea de Craciun este compusa din 12 feluri de mancare care amintesc de cei 12 apostoli. Potrivit traditiei, pastrate de peste 300 de ani, prima zi de Craciun este sarbatorita in familie.
Sarbatoare la Constanta
Cei peste 4.000 de rusi lipoveni care traiesc in judetul Constanta au inceput ieri sarbatoarea Craciunului pe rit vechi. Imbracati cu haine noi sau in costume traditionale, enoriasii au venit ieri in numar mare la slujba de la biserica din cartierul Tomis Nord. Si la Ghindaresti, unde traiesc 4.000 de etnici in cea mai mare comunitate de rusi lipoveni din Dobrogea, enoriasii se rugau in uriasul lacas de cult din mijlocul comunei. Dupa slujba, curtea bisericii se umple de credinciosi, batrani, tineri si copii.
„Mergem acum acasa, la masa, ne bucuram cu totii in familie. Aceasta sarbatoare este o mare bucurie pentru noi”, spune o batrana.
„Petrecem de sase ani in Romania”
Duminica seara, Sinaia a fost in mare sarbatoare. Miile de turistii rusi, ucraineni, belarusi si moldoveni sositi de peste Prut au sarbatorit Craciunul pe rit vechi si au petrecut asa cum numai ei stiu. Au mancat, au baut vodca si vin, au dansat pana la ziua pe ritmuri de Kazacioc, dar si de hore sau sarbe. In centrul atentiei au fost fetele frumoase si cu chef de distractie.
„Este o seara minunata si avem o traditie. Petrecem de 6 ani Craciunul pe stil vechi in Romania, unde ne simtim foarte bine, iar aici la Sinaia am fost primiti cu se cuvine. Mancarea, bautura, dar si distractia sunt excelente. Din an in an venim cu mai multi prieteni de Craciun la Sinaia. Numai sa nu intrecem masura la vodca, caci maine trebuie sa fim pe partie, la schi. Craciun fericit si la multi ani!”, ureaza Svetlana Torik, o turista sosita din Ucraina.
Hotelierii spun ca sarbatorirea Craciunului este o afacere profitabila. „Este un mare avantaj pentru noi, pentru ca acest aflux de turisti ne aduce, la inceput de an, un grad ridicat de ocupare hoteliera, dar si venituri importante”, spune Marian Schwartz, directorul Hotelului Sinaia.
BRASOV
Ucrainenilor le place in Poiana
Mii de turisti din Rusia, Republica Moldova sau Ucraina sarbatoresc, in aceste zile, Craciunul pe stil vechi in statiunile montane Poiana Brasov sau Predeal. „Spatiile de cazare sunt pline 100a in aceasta perioada. La noi in hotel, cam 40% dintre turisti sunt din Republica Moldova sau Ucraina, care au venit pentru Craciunul si Anul Nou pe rit vechi”, spune Daniela Esanu, directoarea Hotelului Alpin din Poiana Brasov.
Cele mai cautate restaurante din Poiana Brasov sunt cele in care se servesc preparate romanesti, precum „Stana Turistica”, „Coliba Haiducilor” sau „Sura Dacilor”, unde sunt grupuri care vin aici de cinci ani.
„Pentru masa de Craciun au avut pregatite, in general, aceleasi mancaruri pe care le savuram si noi cu astfel de ocazii, sarmale, salata boeuf sau caltabosi”, explica Esanu. Hotelierii au pregatit doua pachete, unul de 7 zile si altul de 14 zile pentru turistii care raman pana la Anul Nou pe rit vechi. (Ovidiu Eftimie)