Octav Cozmâncă, bucătar-şef în noul partid al stângii

Octav Cozmâncă, bucătar-şef în noul partid al stângii

Foştii comunişti se reorganizează de la zero, într-un nou partid, alternativă la PSD. Noua formaţiune se va numi Partidul Dreptăţii Sociale.

Octav Cozmâncă, Tudor Mohora şi Ion Sasu, foşti lideri ai PSD, aripa descendentă din PCR, alături de Ioan Toma, ultimul şef al Uniunii Tineretului Comunist, pun la cale un nou partid de stânga. Noua formaţiune se va numi Partidul Dreptăţii Sociale (PDS). Ion Toma va fi liderul formaţiunii, iar lansarea va avea loc la începutul lunii mai.

Organizator-şef al noului partid, Cozmâncă nu a vrut să dezvăluie amănunte din "bucătăria" PDS. "E un proiect, dar nu e o chestiune de iminenţă", a răspuns el expeditiv.

Fostul deputat PSD Tudor Mohora s-a ferit şi el să deconspire detaliile noului proiect politic. "Am fost la acele discuţii, dar nu pot să vă spun nimic. Nu sunt implicat", a declarat Mohora, deşi face parte alături de Cozmâncă, Sasu şi Toma din nucleul grupului de iniţiativă al PDS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sasu: "E nevoie de o nouă formulă"

Mai deschis, Ion Sasu, ideologul PDS, spune că obiectivul noului partid este "statornicirea dreptăţii sociale".

"Va fi un partid de centru-stânga. Ideea e dreptatea socială pentru că despre asta e vorba că nu mai e dreptate socială. Şi căutăm o formulă pentru a statornici dreptatea socială" a declarat Ion Sasu pentru EVZ. El spune că proiectul nu e "deocamdată", definitivat. "Se lucrează la ceva, dar în două săptămâni se clarifică lucrurile", a adăugat Sasu.

Întrebat cine mai lucrează la acest proiect în afară de nucleul Cozmâncă-Mohora- Toma, Ion Sasu a răspuns: "Sunt mai multe persoane, inclusiv dintre cei care sunt în partidele care acum fac jocurile. Toată lumea se gândeşte că e nevoie de o altă formulă, de la zero".

Activiştii roşii, de la PCR la PSD

Octav Cozmâncă (64 de ani) a părăsit PSD din cauza disputelor cu Mircea Geoană. În 2008 i-a organizat campania lui Sorin Oprescu. A încercat cu sprijinul logistic aăl lui Aurelian Bondrea, patronul Universitţii "Spiru Haret", să facă pentru Oprescu un partid, Alianţa Naţională a Stângii Democratice. Proiectul a eşuat chiar înaintea lansării, după divergenţele dintre Bondrea şi Cozmâncă.

Tudor Mohora (61 de ani) şi Ion Sasu (67 de ani) - foşti lideri ai studenţilor comunişti (UASCR) au activat alături de Adrian Păunescu şi de Ilie Verdeţ (fostul premier comunist), în Partidul Socialist al Muncii, înfiinţat imediat după Revoluţie ca succesor al PCR. PSM a fuzionat în 2003 cu PSD, iar Mohora şi Sasu au fost deputaţi până în 2008.

Cel mai tânăr membru al grupului de iniţiativă este Ioan Toma (57 de ani), ultimul prim-secretar al UTC. La Revoluţie avea 36 de ani şi conducea tineretul comunist de doi ani, organizaţie preluată de la Nicu Ceauşescu.