Evenimentul Zilei > International > Coșmarul românului arestat în închisoarea chineză. „Eram scos din cuşcă”
Coșmarul românului arestat în închisoarea chineză. „Eram scos din cuşcă”

Coșmarul românului arestat în închisoarea chineză. „Eram scos din cuşcă”

După câțiva ani de amânări, Ministerul Justiţiei a făcut primul pas pentru a-l aduce în ţară pe Marius Balo, clujeanul condamnat în China la 8 ani de închisoare.

Cetățeanul român a fost arestat în China pentru că ar fi provocat un prejudiciu de 80 de dolari. Acum, românul se află într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai şi a sesizat în mod repetat autorităţile române cu privire la faptul că a trecut prin „umilinţe şi torturi”.

Originar din cluj, Marius Balo (38 de ani) s-a stabilit în China în 2010 şi s-a angajat într-o primă fază ca expert în cadrul unei companii din Beijing.

Ulterior, din 2013, el a ocupat postul de profesor la Renmin University din capitala Chinei. Un an mai târziu, pe 28 martie 2014, el a fost arestat pentru o presupusă fraudă contractuală. Procurorii chinezi l-au acuzat că ar fi primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, deşi el spune că nu avea de unde să ştie faptul că suma provenea din comiterea de infracţiuni.

Ulterior, pe 24 martie 2016, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce, timp de doi ani şi jumătate, a fost ţinut în arest preventiv într-o cuşcă. „De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris românul, într-un memoriu. Acum el este cu un pas mai aproape de transferul în România.

Curtea de Apel Cluj a dispus transferul în ţară pentru continuarea executării pedepsei, un pas necesar pentru ca Ministerul Justiţiei să poată solicita acest transfer.