Maimuțele au invadat templele și pădurile din apropierea capitalei nepaleze, în căutare de hrană, în timp ce majoritatea rezidenților rămân în case respectând prevederile distanţare socială. O femeie care hrănește de trei ani maimuţele de la altarul medieval budist Swayambhunath sau Templul Maimuţelor, a povestit că în perioada de izolare animalele se confruntă cu foametea.

„Maimuţele nu primesc suficientă mâncare în condiţiile în care doar una sau două persoane au apărut pentru a le oferi hrană zilele acestea”, a arătat femeia.

În ciuda restricțiilor, ea i fratele ei continuă, totuși, să hrănească maimuțele din templu, aducându-le câte 5 kilograme de hrană – alune uscate şi firimituri de pâine. Cantitatea este insuficientă în condițiile în care aici se află aproximativ 500 de maimuțe, multe dintre ele pui.

Kathmandu găzduieşte circa 1.400 de maimuţe, cele mai multe concentrate în jurul a trei temple din oraş. Recent, în oraş s-a înregistrat o creştere a numărului de maimuţe care au smuls pungile din mână trecătorilor sau au furat fructele din magazine. Un macac a fost văzut mâncând scoarţă de copac şi frunze într-o pădure de lângă templul Pashupatinath, un altar medieval hindus care găzduieşte alte circa 500 de maimuţe.

Nepalul, care a înregistrat până acum nouă cazuri de COVID-19, a impus măsuri stricte de izolare pe 24 martie, cu pedepse de până la o lună de închisoare pentru cei care sunt găsiţi pe străzi fără permisiunea autorităţilor locale.