Dacă răspândirea epidemiei Covid-19 tinde să încetinească în Franța, cu spitalizări din ce în ce mai puține, rămâne însă faptul că, de la ridicarea măsurilor restrictive, mai multe focare de contaminare („clusters”) au fost detectate. Aceasta nu înseamnă neapărat că urmează un „al doilea val”.

„Nu este anormal, este chiar de așteptat să descoperim clustere, adică grupuri de cazuri legate de lanțurile de contaminare”, a explicat Olivier Véran, ministrul Solidarității și de Sănătate.

Printre focarele de contaminare descoperite, unul este cel de-al 4-lea Regiment Străin din Castelnaudary (departamentul Aude, sudul Franței) a cărui misiune este de a-i instrui pe legionari. Cazuri de infectare au fost descoperite și în rândul cadrelor de contact și specialiștilor din cadrul Legiunii Străine.

Existența acestui focar de contaminare a fost dezvăluită săptămâna aceasta de către prefectura din Aude.

„Un „cluster” a fost detectat în cadrul unei secțiuni de gradați ai Regimentului 4 Externe (…) Unul din stagiari a fost testat pozitiv la Covid-19. Au fost organizate depistări masive. Din cei 52 de subofițeri, caporali-șefi și legionari care constituie această secțiune, 30 au fost testați pozitiv”, a indicat prefectura, scrie Zone Militaire.

Cei depistați pozitiv au fost plasați în carantină la o fermă a regimentului, la 20 km de Castelnaudary.

De la începutul epidemiei, 1771 de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în rândul armatei franceze. Alte 5400 sunt „cazuri probabile” (inclus fiind și grupul aeronaval din jurul portavionului Charles de Gaulle).

Dificultatea militarilor este să mențină echilibrul între protejarea sănătății și necesitatea pregătirii operaționale.