Limitarea răspândirii noii tulpini de coronavirus Covid-19 ia în considerare și circulația bancnotelor din mână în mână. Autoritățile chineze au a decis să curețe bancnotele și să le plaseze în carantină. Acestea sunt plasate sub raze ultraviolete sau sunt supuse la temperaturi ridicate pentru a le dezinfecta.

Apoi, banii sunt sigilați și izolați timp de 7 până la 14 zile, a explicat, sâmbătă, Banca Populară Chineză (PBOC), banca centrală emitentă, scrie AFP.

După această perioadă de „carantină”, a cărei durată depinde de gravitatea epidemiei de coronavirus din regiunea în cauză, bancnotele pot fi repuse în circulație.

„Trebuie să păstrăm siguranța și sănătatea utilizatorilor de numerar”, a insistat Fan Yifei, viceguvernatorul băncii centrale chineze, adăugând că transferurile de bancnote între provincii au fost suspendate.

PBOC pare să răspundă unei reticențe crescute a chinezilor în a utiliza numerar, de frică să nu se contamineze. Chiar dacă plățile mobile au fost omniprezente de ani buni în țară, majoritatea consumatorilor chinezi își folosesc smartphone-urile pentru a plăti cumpărăturile zilnice.

Banca centrală a efectuat, de asemenea, înainte de sărbătorile Anului Nou Chinezesc, „o emisie de urgență” de bancnote noi în valoare de 4 miliarde de yuani (530 milioane de euro) pentru provincia Hubei ( centru), epicentrul epidemiei Covid-19.

În China, operațiunile de dezinfectare s-au înmulțit în locurile publice, iar oamenii sunt sfătuiți să limiteze contactul între ei.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pneumonia Covid-19 se transmite în principal pe cale respiratorie (de exemplu în picăturile de salivă) și prin contact fizic, dar și prin atingerea suprafețelor contaminate.