Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord trage două proiectile neidentificate: „Armata este pregătită
Coreea de Nord trage două proiectile neidentificate: „Armata este pregătită

Coreea de Nord trage două proiectile neidentificate: „Armata este pregătită

A LIBRE BELGIQUE (Belgia). Coreea de Nord a tras luni două proiectile neidentificate, a arătat armata sud-coreeană, la câteva săptămâni după anunțul Phenianului privind încheierea moratoriului privind testele de rachete balistice cu rază lungă. Cele două proiectile au fost trase în direcția estului, deasupra mării, din regiunea Wonsan, pe coasta de est, a precizat statul major interarme sud coreean într-un comunicat.

“Armata supraveghează eventuale alte lansări și este pregătită”, se poate citi în comunicat. Coreea de Nord a efectuat la sfârșitul anului o serie de tiruri, din care ultimul în noiembrie, vorbind uneori de tiruri cu rachete balistice sau de testări ale unui “sistem de lansare multiplă de rachete ghidate de calibru mare”. A testat și un motor, în decembrie.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un anunțase la sfârșitul lui decembrie încheierea moratoriului privind testele nucleare și testările de rachete balistice inercontinentale, la o reuniune a demnitarilor partidului aflat la putere în Coreea de Nord. El amenințase de altfel să facă demonstrații cu o “nouă armă strategică”.

Peninsula a cunosct în 2018 o destindere remarcabilă, ilustrată de întâlniri istorice între dl Kim și președintele american, Donald Trump.

Dar negocierile de denuclearizare se află într-un punct mort după al doilea summit dintre cei doi lideri, din februarie 2019 de la Hanoi.

În trecut, Phenianul a tras rachete balistice capabile să atingă tot teritoriul continental al Statelor Unite. Coreea de Nord a mai realizat șase teste nucleare, dintre care ultimul test a fost al unui proiectil de 16 ori mai puternic decât bomba care a devastat Hiroshima în 1945, potrivit unor estimări la nivel înalt. (Rador)