Presa de stat din Coreea de Nord a declarat că mai multe linii de telefonie rapidă vor fi închise, inclusiv un telefon militar-militar și o altă linie menită să-l conecteze direct pe liderul său Kim Jong Un și președintele sud-coreean Moon Jae-in, la un moment dat.

Aceste linii au fost considerate importante, deoarece ar putea ajuta la prevenirea unei confruntări militare accidentale cauzate de interpretarea greșită sau de a calcula greșit acțiunea sau intenția celeilalte părți.

Potrivit unor informații transmise de Agenția Centrală de Presă, agenția oficială de știri din Nord, „oficialii au subliniat că activitățile destinate Sudului vor deveni niște relații îndreptate împotriva dușmanului. Am ajuns la concluzia că nu este nevoie să ne mai așezăm față în față cu autoritățile sud-coreene și că nu mai avem vreo problemă de discutat, întrucât ei nu au făcut decât să ne sporească dezamăgirea”.

Choi Hyun-soo, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Sud, a declarat că nord-coreenii nu au răspuns apelurilor telefonice pe o linie militară marți dimineață pentru prima dată de când a fost înființată în 2018. Un apel către linia directă a biroului comun de legătură, despre care Coreea de Nord a spus că s-a închis vineri, a fost, de asemenea, fără răspuns.

„Liniile de comunicare inter-coreene trebuie menținute în conformitate cu acordul, deoarece este mijlocul fundamental de comunicare. Guvernul va continua să lucreze pentru pacea și prosperitatea Peninsulei Coreene, respectând în același timp acordul inter-coreean”, a declarat Ministerul Unificării, organul guvernamental din Coreea de Sud care se ocupă de toate lucrurile din Coreea de Nord.

Liderul de la Phenian a declarat de de acum înainte va trata Coreea de Sud ca pe un inamic, acesta fiind cel mai recent semn privind răcirea relațiilor dintre cele două state.

Activiştii sud-coreeni trimit pliante şi DVD-uri, cu mesaje informative despre revoluţiile anti-dictatoriale din Tunisia şi Egipt, în Coreea de Nord prin intermediul baloanelor cu heliu, scrie cnn.com.

Este ilegal ca nord-coreenii să consume, în mod normal, informații care nu sunt aprobate de puternica mașină de propagandă a țării, iar acest lucru poate avea consecințe grave.

Experții consideră că este posibil ca regimul Kim să folosească problema pliantelor pentru a produce o criză – o tactică din cartea de relații internaționale din Coreea de Nord, care este adesea folosită pentru a crea un sentiment de urgență în cadrul discuțiilor de urgență.

Declarația a mai spus că mișcarea de marți a fost „primul pas al hotărârii de a închide complet toate mijloacele de contact cu Coreea de Sud și de a scăpa de lucruri inutile”.
Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong Un și unul dintre cei mai puternici oficiali din țară, pare să fi jucat un rol major în decizia Coreei de Nord de a întrerupe comunicarea cu Sudul.

Luptătorii pentru o Coreea de Nord Liberă, organizația non-guvernamentală care a pretins că a trimis baloanele, a declarat că a trimis peste 500.000 de pliante, 2.000 de dolari și 1.000 de carduri SD peste graniță.