„În această perioadă stranie, în care adevărul este adesea respins ca «fake news», noi, ca editori, preferăm să dăm cuvântul unui artist respectat, în loc să cedăm în fața celor care vor să-i închidă gura.”

Această declarație îi aparține editoarei Jeannette Seaver și a fost făcută pentru Associated Press, anunțând publicarea la mica, dar excelenta editură Arcade Publishing, luni, a Memoriilor lui Woody Allen, „Apropos of Nothing”.

Se încheie astfel o odisee tristă care în care, sub steagul Corectitudinii Politice, s-a pus pumnul în gura libertății de expresie.

Editorul Grand Central Publishing, filială a Hachette, anunțase că a cumpărat drepturile pentru Memoriile cineastului și că le va publica pe 7 aprilie.

Deși era vorba de textul „unui paria toxic și o amenințare pentru societate”, după cum ironic își descrie Woody Allen cartea.

Ulterior, însă editorul a dat înapoi la presiunea unei părți a angajaților săi și a lui Ronan Farrow, fiul lui Woody Allen și al Miei Farrrow, figură importantă a mișcării feministe #MeToo, care dezvăluise scandalul Weinstein în New Yorker și care și-a publicat ancheta pe această temă, „Catch and Kill”, la aceeași editură.

Ronan Farrow anunțase că refuză să împartă aceeași editură cu tatăl său, pe care sora lui, Dylan, l-a acuzat de abuzuri sexuale în perioada copilăriei.

Justiția americană l-a exonerat însă pe Woody Allen de orice vinovăție.

„Pot să vă garantez că voi găsi un editor”, declara regizorul acum câteva luni pentru Le Point. „Am deja niște contacte. Nu, nu mă simt pus la index. Absolut deloc. Continuu să fac filme, în timp ce alte persoane care se află pe liste negre nu pot munci: sunt duse la închisoare sau se sinucid.”

În Europa, s-au găsit editori dispuși să publice cartea cu scandal: Stock în Franța sau La Nave di Teseo în Italia.

Și în Statele Unite s-a rezolvat problema. Arcade Publishing prezintă cartea ca pe privirea „completă și sinceră a lui Woody Allen asupra vieții sale în teatru, televiziune, carte și stand-up” dar și o „explorare a relațiilor sale cu familia și prietenii săi”.

Este o carte explozivă? „Mi-au aruncat cartea ca și când ar fi fost vorba de o bucată de Xenon 135”, spue Allen despre răzgândirea Grand Central Publishing.

Acum, toată lumea așteaptă și versiunea artistului despre faptele care îi sunt reproșate de fiica sa adoptivă.

„Acuzațiile care îi sunt aduse sunt tratate pe parcursul a 80 de pagini”, spune Manuel Carcassone, directorul editurii franceze Stock, citat de Le Point.„Iar Woody Allen le respinge, analizându-le minuțios dar și cu auto-ironie, ca de pildă „doar pentru că sunt un soț jalnic, asta nu face din mine un părinte rău și cu atât mai puțin un criminal”.