Concret, alocațiile care nu fuseseră ridicate de părinți din bănci au generat un câștig sub formă de dobândă. Pentru aceste dobânzi, beneficiarii sunt obligați, potrivit Codului Fiscal, să achite contribuții sociale de sănătate. Comentând situația, și ca reacție la miile de contestații depuse de părinți, premierul Victor Ponta a declarat ieri:  „Îmi cer scuze și îmi pare rău, când am văzut că s-au trimis la copii să plătească taxe pentru alocație. Vreau să anunț foarte clar că ministrul Finanțelor și șeful ANAF-ului au luat măsuri și lucrurile astea încetează de azi”. Într-adevăr, Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat, tot ieri, că „a transmis cǎtre unitǎțile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat regularizarea contribuțiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate” pentru aceste venituri. 

Artificiu fiscal

Practic, deși achitarea contribuțiilor este legală potrivit Codului Fiscal, ANAF a reîncadrat aceste venituri din dobânzi într-o categorie specială, „venituri nesalariale”, pentru care, conform unei Legi 95 din 2006 (legea 95), nu se achită contribuții la sănătate, au declarat pentur EVZ surse din cadrul fiscului. Astfel, copiii au scăpat de obligațiile de plată. 

O aberație perfect legală

Legea impune ca pentru aceste câștiguri din dobânzi să se achite contribuții de sănătate dacă persoanele care le încasează (chiar și copiii) nu au alte forme de venit pentru care plătesc deja contribuții la sănătate. Mai mult, legea prevede că, oricare ar fi nivelul câștigului din dobândă, contribuția nu poate fi mai mică decât nivelul care s-ar plăti pentru salariul minim – circa 40 de lei. Altfel spus, chiar dacă dobânda pentru alocație este de un leu, contribuția pentru aceasta este de 40 de lei.  
În aceeași situație sunt multe alte categorii de români. De exemplu, beneficiarii celor două serii de „cuponiade”, programe prin care românii au devenit peste noapte acționari la companii de stat. Deși mulți dintre aceștia nici nu mai știu că dețin cupoane, ei sunt în continuare acționari, și primesc pentru acțiuni câștiguri sub formă de dividende. Pentru acestea datorează contribuții la sănătate. Chiar dacă dividentul este de unul sau doi lei, contribuția la sănătate nu poate fi mai mică de 40 de lei.