Controversă privind ministrul Apărării, în Ucraina

Controversă privind ministrul Apărării, în UcrainaRustem Umerov / sursa: Wikipedia

Ministrul Apărării, Rustem Umerov, se opune renumirii în funcție a șefului Agenției de Achiziții de Armament. Mișcarea controversată a stârnit apeluri la demisia ministrului, acuzat că subminează eforturile anticorupție

Ministrul Apărării, decizie controversată

În Ucraina, lanțul de achiziții de arme s-a blocat într-un moment deosebit de delicat: sprijinul militar american este pus sub semnul întrebării.

Vineri, 24 ianuarie, ministrul apărării, Rustem Umerov, s-a angajat într-o confruntare cu reformiștii din ministerul său, refuzând prelungirea contractului șefului Agenției pentru Achiziții de Armament (AOZ), Marina Bezrukova, și cerând demisia unuia dintre adjuncții ei, Dmitro Klimenkov.

Ministrul a fost imediat atacat de susținătorii reformei din cadrul ministerului și de activiștii anticorupție.

AOZ, echivalentul ucrainean al Direcției Generale de Armament, a fost creat în urmă cu un an tocmai pentru a curăța sectorul de apărare de intermediari și de rețelele de corupție, prin centralizarea și eficientizarea tuturor achizițiilor de arme pentru armata regulată, pentru a putea satisface astfel nevoile formulate de către Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU).

Ministrul Apărării lansează acuzații grave

Agenția, afiliată Ministerului Apărării, dar supravegheată de un consiliu independent, joacă un rol crucial în efortul de război prin negocierea directă a achizițiilor de arme de la producătorii ucraineni și internaționali.

Într-o postare din 24 ianuarie pe pagina sa de Facebook, Umerov a făcut acuzații serioase la adresa doamnei Bezrukova, al cărei contract pe un an tocmai fusese reînnoit în unanimitate în urmă cu o zi de Consiliul de Supraveghere al AOZ.

Ministrul susține că s-a implicat în „jocuri politice” și că „a lăsat să se scurgă informații despre contracte”.

Ca răzbunare, Umerov a decis să excludă doi membri ai Consiliului, inclusiv veteranul mass-media Taras Shmut, care conduce fundația „Întoarce-te Viu”, foarte populară în rândul armatei.

Ministrul l-a numit șef al AOZ pe Arsen Jumadinov, care a fost anterior directorul Agenției pentru achiziția de arme non-letale. Potrivit unei surse apropiate ministrului apărării, „Marina Bezrukova a fost până acum protejată prin faptul că era apropiată de administrația Biden”.

Probleme etnice?

La rândul său, Jumadinov „face parte din cercul de intimi ai ministrului”. „Amândoi sunt etnici tătari din Crimeea și sunt apropiați de lobby-ul industriei de apărare din Turcia”, susține aceeași sursă.

Sfidătoare, Marina Bezrukova, care a condus cei 330 de angajați ai AOZ încă de la crearea acesteia, a răspuns că va rămâne în funcție până la sfârșitul noului său mandat de un an.

Într-un interviu acordat Le Monde în noiembrie 2024, Bezrukova afirma deja că este ținta unor atacuri virulente și își apăra cu înverșunare palmaresul: „În 2024, bugetul meu se ridica la peste 8 miliarde de dolari [7,7 miliarde de euro]. Cunosc alte agenții naționale de achiziții militare care funcționează cu bugete mai mici, dar au un număr de personal de zece până la douăzeci de ori mai mare”.

Ea a mai susținut că agenția sa lua un comision de 0,4% pe contracte, în timp ce norma era mai degrabă de 3% pentru intermediarii obișnuiți din sector.

Ajutorul occidental pentru Ucraina, în pericol

Mai multe personalități și organizații anticorupție au criticat decizia, care ar putea pune în pericol ajutorul occidental pentru Kiev, și au cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să intervină.

Centrul de Acțiune Anticorupție (Antac), o organizație anticorupție ucraineană, a anunțat că a depus o plângere la Biroul Național Anticorupție al țării pentru a deschide o anchetă împotriva ministrului „pentru abuz de putere sau de funcție”.

Într-un articol de opinie publicat pe 25 ianuarie în influenta publicați independentă Ukrainska Pravda, ANTAC și-a exprimat alarma față de o decizie care ar putea discredita Ministerul Apărării și ar putea reduce „cu siguranță” cantitatea ajutorului internațional – „și chiar cu mult”.

Şeful comisiei parlamentare anticorupţie, Anastasia Radina, a cerut sâmbătă, 25 ianuarie, demisia lui Rustem Umerov. „Aceste acțiuni subminează reforma achizițiilor publice de apărare și reprezintă o interferență directă în procesele de achiziții”, a spus Radina, care este deputat al partidului prezidențial Slujitorul Poporului.

Ministrul Apărării, al doilea scandal

Ministerul Apărării dintr-o țară în război trebuie să fie condus de cineva pentru care legalitatea, transparența și responsabilitatea nu sunt cuvinte goale”, a adăugat deputata.

Umerov a fost numit ministrul al apărării în septembrie 2023, după o serie de scandaluri privind achizițiile de alimente la suprapreț pentru armată, ceea ce a dus la demiterea predecesorului său, Oleksii Reznikov.

Umerov se confruntă cu probleme pentru a doua oară de la numirea sa în funcție și, potrivit unei surse anonime apropiate subiectului, „președinția îi pregătește un înlocuitor în persoana lui [Oleksandr] Kubrakov, fostul ministru al infrastructurii. Dar dacă Umerov face față furtunii din această săptămână, el va ieși întărit pe poziție pentru cel puțin câteva luni.”

(Autori: Emmanuel Grynszpan și Thomas d’Istria, Le Monde; Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMANIA)