Contraatac rusesc in afacerea Litvinenko

Contraatac rusesc in afacerea Litvinenko

Fostul agent KGB Andrei Lugovoi, acuzat de procurorii britanici ca l-a otravit pe fostul sau coleg Aleksandr Litvinenko, si-a sustinut ieri, din nou, nevinovatia, lansand, totodata acuzatii dure la adresa Marii Britanii.

Intr-o conferinta de presa, sustinuta la Moscova, Lugovoi a declarat ca asasinatul nu ar fi putut avea loc fara implicarea serviciilor secrete britanice. „Chiar daca nu serviciile britanice sunt cele care l-au ucis, atunci asasinatul s-a comis sub controlul sau cu complicitatea acestora”, a afirmat raspicat Lugovoi.

El a sustinut ca in spatele uciderii lui Litvinenko ar mai putea fi mafia ruseasca sau omul de afaceri Boris Berezovski, refugiat politic la Londra, cunoscut pentru atitudinea sa vehementa la adresa Kremlinului. Lugovoi a spus ca la fel ca Berezovski, Aleksandr Litvinenko ar fi fost recrutat de serviciile secrete britanice, insa acesta din urma ar fi scapat de sub control.

Totodata, fostul agent KGB a sustinut ca serviciul secret britanic MI6 ar fi incercat sa-l recruteze si pe el pentru a aduna informatii despre presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul britanic de Externe a refuzat sa comenteze aceste declaratii, un purtator de cuvant al institutiei multumindu-se sa afirme ca „dosarul Litvinenko este unul penal, nefiind vorba despre un caz de spionaj”. El a reamintit totodata ca autoritatile britanice au cerut Rusiei extradarea lui Lugovoi pentru a comparea in fata unui tribunal britanic. 

La randul sau, Boris Berezovski a negat acuzatiile lui Lugovoi privind colaborarea cu MI6 si implicarea sa in moartea lui Litvinenko. „Kremlinul a pierdut complet contactul cu realitatea. Aceasta nu este povestea lui Lugovoi, ci povestea pe care Kremlinul vrea sa o prezinte lumii. Kremlinul e prins la inghesuiala. Putin este la inghesuiala”, a comentat magnatul rus.