Evenimentul Zilei > Politica > Contestatarii lui Vanghelie
Contestatarii lui Vanghelie

Contestatarii lui Vanghelie

Câţiva dintre liderii marcanţi ai PSD sunt nemulţumiţi de decizia conducerii PSD de a-l nominaliza pe Marian Vanghelie în cursa pentru ocuparea fotoliului de primar general al Capitalei.

Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase şi Victor Ponta sunt cei care consideră că ar fi fost mult mai nimerită sprijinirea, în această luptă, a lui Sorin Oprescu. Ei reclamă faptul că doctorul personal al lui Ion Iliescu conduce în sondajele interne ale partidului şi că are "o alonjă electorală" care depăşeşte electoratul PSD. Potrivit unui sondaj intern Sorin Oprescu este cotat cu 20% din sufragii, în timp ce rivalul său, Marian Vanghelie, nu a strâns decât 6 la sută.

Astfel, cei trei şi-au anunţat, în această după-amiază, intenţia de a-l sprijini, luni, în Biroul Permanent Naţional al PSD, pe Sorin Oprescu.

Văcăroiu îl vrea pe Oprescu la Capitală

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat astăzi, în conferinţa de presă a PSD Argeş, că ar prefera ca Sorin Oprescu să fie candidatului social-democraţilor la Primăria Capitalei şi nu Marian Vanghelie.

El şi-a argumentat opţiunea prin faptul că în sondajele interne ale partidului Oprescu stă mai bine ca Vanghelie.

"Este o hotărâre a organizaţiei municipale, Vanghelie fiind preşedintele. În paralel, noi am promis şi am realizat un sondaj şi am stabilit, de principiu, că la nivelul municipiilor reşedinţe de judeţ vom face sondaje şi în funcţie de cum se plasează cei care vor să candideze vom lua decizia în Biroul Permanent Naţional. Unele sondaje sunt în curs, dar este clar că Sorin Oprescu este pe primul loc în toate aceste sondaje. Pe această temă va fi o discuţie în Biroul Permanent Naţional de luni", a precizat Văcăroiu.

Acesta a declarat că dacă în sondaje va sta mai bine Sorin Oprescu îl va susţine cu "toată forţa" în Biroul Permanent al partidului. "Părerea mea personală este că cel mai bun candidat la ora actuală pentru Bucureşti este Sorin Oprescu. Când m-am referit la Sorin Oprescu am avut în vedere şi multe alte considerente: are calităţi bune de manager, de administrator şi a demonstrat-o de-a lungul timpului. Dar în general are capacitate organizatorică deosebită",  a completat Nicolae Văcăroiu.

Năstase: Teoretic, Oprescu mai are o şansă să candideze la PMB

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Adrian Năstase consideră că, din punct de vedere teoretic, Sorin Oprescu are şanse să fie nominalizat pentru Primăria Capitalei, dat fiind faptul că decizia finală privind candidatul pentru Bucureşti se ia în şedinţa Biroului Permanent Naţional şi e validată de Comitetul Executiv.

"Sub aspect formal, lucrurile merg altfel. Dacă am înţeles bine, punctul de vedere al PSD Bucureşti a fost exprimat într-un anumit fel, şi va avea o anumită pondere în decizia finală care va fi luată luni la BPN", a precizat Năstase.

El a arătat totodată că a auzit despre faptul că Sorin Oprescu ar dori să candideze ca independent, dar a subliniat că, din cunoştinţele sale, Sorin Oprescu nu s-a pronunţat în mod direct asupra acestui aspect. Năstase a spus că Sorin Oprescu va aştepta o decizie finală a PSD în privinţa candidatului la Primăria Bucureşti pentru a se pronunţa. 
      
Ponta: Eu îl voi susţine pe Sorin Oprescu

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta s-a arătat şi el surprins de rapiditatea cu care Vanghelie a fost desemnat candidatul PSD la Primăria Bucureşti, dar mai ales de faptul că liderul PSD, Mircea Geoană, nu a respectat o decizie a conducerii partidului potrivit căreia în alegerile locale vor fi trimişi candidaţii care au cele mai multe procente în sondaje.

"Noi am stabilit în conducerea PSD, din care din câte îmi aduc aminte face parte şi Mircea Geoană, să îi desemnăm drept candidaţi pe colegii care sunt situaţi cel mai bine în sondaje, iar la Bucureşti să meargă cineva care să câştige. Nu înţeleg de ce dl. Vanghelie, clasat pe locul al patrulea în toate sondajele, inclusiv al PSD, cu doar 6% dintre preferinţe, a fost desemnat pentru Bucureşti", a declarat deputatul social-democrat.

Ponta a mai spus că potrivit unui sondaj intern al PSD, primul clasat pentru Bucureşti este senatorul Sorin Oprescu, care are 20%. "Eu îl voi susţine în BPN în continuare pe Sorin Oprescu. De aceea, m-am retras şi eu, pentru că el avea mai mult ca mine şi mi se părea normal să-l sprijin pe cel mai bine cotat", a mai arătat Ponta.

Citiţi şi: Marian Vanghelie mai încearcă o dată

(16:45)