Editura Evenimentul si Capital

CONTELE MOȘIER a împlinit ieri 190 de ani - fascinanta viață a lui Lev Nikolaevci TOLSTOI

Autor: | | 0 Comentarii | 987 Vizualizari

Pe stil nou, ieri a împlinit 190 de ani unul dintre supergreii literaturii din toate timpurile și spațiile planetei nostre: Lev Nikolaevci Tolstoi

Un scurt portret remarcabil realizat de Paul Cernat, profesor, scriitor și critic literar: „Forța de iradiere a gîndirii sale artistice, sociale și religioase a fost enormă, prolificul Lev «fecundînd» deopotrivă filosofia (Șestov) și politicul (Gandhi i-a fost discipol asumat, pe linia nonviolenței pacifiste). Chiar dacă Dostoievski îl «învinge» prin paroxismul aproape inuman, sau metauman, al meditației, bătrînul Lev nu poate fi bătut în materie de forță narativă - o epică profetică, de respirație amplă cît istoria europeană și eurasiatică a secolului 19, dar cu complexități greu analizabile”.

Mai departe: „A trecut în tinerețea sa zvăpăiată, ca ofițer în preajma Războiului Crimeei, și prin Țările Române. A stat și prin Chișinău o vreme (s-a întîmplat ca, ajuns prima oară acolo, să stau într-un hotel de lîngă fosta lui locuință...). Răzvrătit, după criza interioară din 1880, împotriva propriei clase, a propriei concepții și credințe (adversar al Bisericii Ortodoxe Ruse și apărător al creștinismului originar), contele moșier (dedicat nevoiașilor) de la Iasnaia Poliana a publicat, ca «luminător al poporului», multe broșuri de pedagogie socială și morală - una dintre ele a ajuns, nu știu cum, în podul bunicii mele de la țară, unde am descoperit-o în copilărie”.

„Aș reciti oricînd Război și pace, Anna Karenina, trilogia autobiografică sau Învierea (dar și piesele de teatru - Puterea întunericului, Cadavrul viu...). Recitesc periodic, cu admirație reînnoită, capitala Moartea lui Ivan Ilici, nefinalizata Însemnările unui nebun, «scandaloasa» Sonata Kreutzer, dar și Trei morți, Ceresc și pămîntesc, Părintele Serghi, povestirile din Sevastopol sau povestirile de război (cele din Caucaz în primul rînd, cu Hagi-Murad în frunte)”, apreciază Cernat.

„Jurnalul, formidabil, îmi e doar parțial accesibil (ar merita parcurs și în paralel cu al soției, Sofia Andreevna). Nu i-am citit suficient, între altele, scrierile sociale și cele religioase, deloc romanul Fericirea vieții de familie, unele texte memorialistice și destule povestiri; dar îmi propun să remediez. Probabil, cel mai puternic impact literar l-a avut asupra marii proze realiste americane. Audiența și influența sa în România a fost, desigur, enormă (de la prima traducere, în Contemporanul din 1885), dar nu cunosc decît un singur roman care intră, masiv, pe frecvența lui Lev: În preajma Revoluției de Constantin Stere”.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate