Evenimentul ZileiEconomieMajorarea prognozată a exporturilor mai aşteaptă. Consumăm mai mult decât producem

Majorarea prognozată a exporturilor mai aşteaptă. Consumăm mai mult decât producem

Majorarea prognozată a exporturilor mai aşteaptă. Consumăm mai mult decât producem
Aşa cum au prognozat majoritatea economiştilor, defi citul balanţei comerciale a României a crescut, în loc să scadă. Se pare că susţinătorii tezei conform căreia Guvernul a fost „optimist” când a anunţat creşterea bugetară câştigă teren

Diferența între import și export se adâncește. Cresc im porturile, scad exporturile. Consumăm mai mult decât producem, iar acest trend se adâncește de la lună la lună.

„Deficitul balanţei comerciale (export/import) în luna ianuarie 2017 a fost de 602,2 milioane euro, mai mare cu 222,5 milioane euro faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2016. Exporturile au însumat 4,68 miliarde de euro, iar importurile au totalizat 5,28 miliarde de euro, în creştere cu 13,6%, respectiv cu 17,4%, comparativ cu luna ianuarie 2016”, anunţă Institutul Naţional de Statistică.

Totodată, în luna ianuarie 2017, valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri a fost de 1,11 miliarde de euro la exporturi şi de 1,33 miliarde de euro la importuri, ceea ce reprezintă 23,8% din total exporturi şi 25,3% din total importuri.

„În luna ianuarie 2017, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,3% la export şi 36,9% la import) şi alte produse manufacturate (33,2% la export şi respectiv 30,0% la import)”, se mai arată în comunicatul INS.

Scade cifra de afaceri

Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 5,6% comparativ cu decembrie 2016, dar a crescut cu 9,1%, în termeni nominali, în ianuarie comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent.

Conform datelor furnizate de INS, cifra de afaceri din industrie, în luna ianuarie 2017, comparativ cu luna precedentă, pe total a scăzut cu 5,6%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-5,7%) şi industria extractivă (-3,3%). Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele scăderi: industria bunurilor de uz curent (-16,0%), industria energetică (-14,1%), industria bunurilor intermediare (-3,5%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,6%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 1,1%, se arată în document.

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+17,8%), industria energetică (+11,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,2%), industria bunurilor de uz curent (+6,0%) şi industria bunurilor intermediare (+2,2%).


Accesează: