Evenimentul Zilei > Social > Consilierul lui Vlad Voiculescu care a accesat fără drept baza de date a INSP
Consilierul lui Vlad Voiculescu care a accesat fără drept baza de date a INSP

Consilierul lui Vlad Voiculescu care a accesat fără drept baza de date a INSP

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu, a recunoscut, în direct la Antena 3, că a accesat de pe laptopul personal date din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) în timp ce se afla în afara Ministerului.

Un nou scandal mocnește în interiorul Ministerului Sănătății. În centrul acestuia este consilierul lui Vlad Voiculescu, Ștefan Voinea care ar fi accesat de la distanță baza de date a ministerului.

Secretarul de stat Andreea Moldovan, cea care are în subordine Institutul Național de Sănătate Publică, este cea care i-a obținut lui Voinea accesul la datele din Registru, a mărturisit consilierul.

Dar potrivit INSP care a răspuns unei cereri din partea Antena 3, instituția nu a primit niciun fel de cerere din partea Ministerului Sănătății pentru a acorda dreptul de acces al bazei de date.

Ștefan Voinea a cerut acces din afara ministerului

Consilierul lui Vlad Voiculescu a recunoscut că a cerut acces din afara ministerului pentru că dorea să lucreze cu datele din RENV în timp ce se afla în provincie, la Craiova, a declarat acestea, zilele trecute, într-un interviu la Antena 3.

Voinea a respins acuzațiile că ar fi accesat date cu caracter personal și a calificat drept “fabulații” informațiile conform cărora, în timp ce el accesa datele din RENV, sistemul ar fi fost supus unor atacuri informatice, iar baza de date ar fi fost copiată și pusă la dispoziția institutelor farmaceutice. De asemenea, a negat că baza de date ar fi fost accesată din Germania, unde locuiește fratele său, așa cum au pubicat anumite site-uri.

“Nu sunt angajat, sunt numit consilier onorific prin Ordin de ministru. Accesul primit nu este la baza de date a RENV. Este un cont limitat, care oferă accesul la date statistice. Nu se accesează date personale sau sensibile. Accesul Ministerului Sănătății la datele din Registrul Electronic Național de Vaccinări este limitat la date precum numărul de vaccinări din centre și tipul de vaccin utilizat. Sunt date cu caracter public, pe care le-am transparentizat”, a spus consilierul lui Vlad Voiculescu.

Totodată, consilierul Voinea a spus că nu are o fișă a postului său, nu a semnat niciodată așa ceva.

Cazul accesării datelor se află în lucru la DIICOT.