Republicanul Christopher Smith (R-New Jersey), co-președinte al Casei Lyme Disease Caucus, a cerut o serie de explicaţii despre presupusul program de ” bioweaponization” și despre posibilele efecte secundare, inclusiv despre eventuala răspândire a bacteriilor.
“Americanii au dreptul să știe dacă toate acestea sunt adevărate”, a spus Smith într-un comunicat de presă . “Au făcut aceste experimente şi le-au răspândit? Cine a comandat-o? Au fost eliberate căpușe?
Parlamentarii se gândesc să includă amendamentul lui Smith în versiunea finală a bugetului care va fi prezentat președintelui Donald Trump.  Modificarea versiunii bugetare a Parlamentului privind apărarea pentru 2020 ar impune Departamentului de Apărare  să explice dacă armata americană a experimentat într-adevăr folosindu-se de căpușe ca arme biologice dar și alte insecte.
Dacă se dovedește a fi adevărat, inspectorul general trebuie să prezinte Congresului informații cu privire la întinderea și scopul cercetării.  Zvonurile au existat ani de zile despre  cercetătorii din New York,  Plum Island și Fort Detrick din Maryland, care ar fi  efectuat experimente pe insecte pentru a le transforma în arme biologice, deși nu s-au găsit dovezi concludente ale unor astfel de programe. Incă.
În această primăvară, Smith a  găzduit o întâlnire cu un grup de experți naționali, inclusiv Dr. Ben Beard, director adjunct al Diviziei de Boli Vector-Borne la Centrele americane pentru controlul bolilor; Pat Smith, președinte al Asociației Drogurilor Lyme și Dr. Richard Horowitz, un internist și expert în tratarea pacienților cu Lyme și a altor boli transmise de căpușe, notează site-ul oficial chrissmith.house.gov.